Milos Zeman cseh államfő támogatásáról biztosította az Új-Oroszországba tartó, a nyugati országok által pánikkeltésre használt orosz segélyszállítmányt. Az elnök szerda esti nyilatkozatában kifejtette; egy nemzetközi humanitárius segély esetében nem számít, hogy a tárgyi segítség melyik országtól érkezik, mert a civil lakosság megsegítése a fontos, nem a segítő fél politikai háttere.
A cseh államfő egyben újból nyilatkozott az Európai Unió Oroszországgal szemben életbe léptetett szankcióival kapcsolatban, amit értelmetlennek nevezett. Zeman elismerte, hogy a szankciók nem kellően hatékonyak, és az ellenszankciók okozta gondok összességében csak mélyítik a nyugati országok gazdasági problémáit.
Milos Zeman
Zeman korábban már kifejtette, hogy nincs semmi ok Oroszország ellen szankciókat bevezetni, emellett Moszkva "elszigetelése" is szükségtelen lépés, - az Európai Uniónak ehelyett fokoznia kellene a Moszkvával folytatott együttműködést, hogy újra kölcsönös bizalom alakulhasson ki.
A cseh külpolitika a közelmúltban éles fordulatot vett. Májusban az államfő még arról beszélt, hogy fel kell készülni a katonai konfrontációra Oroszországgal. Az akkori nyilatkozat szerint a NATO-nak nagyon keményen kell reagálnia Oroszország minden lépésére, valamint Zeman annak szükségességéről beszélt, hogy a NATO csapatokat be kell küldeni Ukrajnába.
Mint a térség más országai, Csehország is kénytelen volt szembesülni azzal, hogy a két nagyhatalom gazdasági háborúja elsőként a kis országoknak okoz károkat, és egyetlen térségi ország sem rendelkezik olyan erős gazdasággal, hogy a gazdasági konfliktus eszkalálódása ne vonjon maga után viharos belpolitikai átrendeződést.


http://www.hidfo.net/2014/08/14/csehorszag-tamogatja-az-uj-oroszorszagba-kuldott-humanitarius-segelyt