Mintegy kétezer ember, köztük hétszáz motoros gyűlt össze szerdán a székelyföldi Kézdiszentléleken (Sanzieni), hogy lerója kegyeletét egy vasárnap meghalt társuk előtt – tudta meg az MTI a Székely Hírmondó napilap helyszínen tartózkodó tudósítójától.

A vasárnap délutáni kézdiszentléleki balesetben egy 37 éves szovátai motoros vesztette életét azt követően, hogy megpróbált elkerülni egy az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves kislányt.

Az eset amiatt került a média figyelmének középpontjába, hogy a megsérült kislány rokonsága megvert és megkéselt egy másik motorost, aki segítséget nyújtani állt meg a helyszínen. Erdélyi internetes fórumokon az a – hivatalosan meg nem erősített – információ is megjelent, hogy az első motoros nem a baleset következtében vesztette életét, hanem meglincselték.

“Azért gyűltünk össze, hogy megmutassuk a cigánysornak: vannak még motorosok, és összetartanak” – jelentette ki a szerdai szolidaritási megmozdulás után Kiss Levente, a Free Frog’s Riders nevű kézdivásárhelyi motoros klub elnöke. Hozzátette, szemtanúk vallomásából tudják, hogy motoros társuk élt a baleset után, és gyilkosság áldozata lett.

A csendőrség és a rendőrség szerdán nagy erőkkel biztosította, hogy ne alakuljon ki konfliktus a gyertyás megemlékezők és a kézdiszentléleki roma negyed lakói között.

Nicoleta Marin, a Kovászna megyei rendőrkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, a megmozdulás rendbontás nélkül végződött. A szóvivő nem kívánt véleményt nyilvánítani abban a kérdésben, hogy van-e etnikai jellege a konfliktusnak. Hozzátette, efféle konfliktusok rendkívül ritkán alakulnak ki Kovászna megyében.

A rendőrségi szóvivő azt is elmondta, csak a vasárnap elhunyt fiatalember boncolási jegyzőkönyvéből vonhatnak majd le következtetéseket arra vonatkozóan, hogy lincselés történt-e vagy a balesetben vesztette életét a motoros. Hozzátette, a boncolási jegyzőkönyvet még nem kapták meg.

A kovászna megyei rendőrkapitányság szerdán közleményben tudatta, hogy őrizetbe vett négy, 25 és 52 év közötti kézdiszentléleki férfit, akiket gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak.

A vasárnapi események három áldozata van jelenleg kórházban. Az elütött kislány, az elhunyt motoros útitársa – egy nő és a megkéselt motoros. Egyikük állapota sem életveszélyes. (MTI)



Tragikus kimenetelű baleset történt vasárnap 18.15-kor Kézdiszentléleken, a cigánysoron. A balesetben elhunyt egy 37 éves motoros, megsérült egy 11 éves kislány, egy 14 éves fiú és egy 41 éves nő, egy másik motorost pedig azért kellett kórházba szállítani, mert a feldühödött cigányok meglincselték.
Kétezer ember, köztük hétszáz motoros gyűlt össze szerdán a székelyföldi Kézdiszentléleken (Sanzieni), hogy lerója kegyeletét egy vasárnap meghalt társuk előtt. A 37 éves motoros akkor halt meg, amikor megpróbált kikerülni (szemtanúk vallomása alapján - Hívatalos!) egy, az úttesten szabálytalanul átkelő kislányt.
A székely illetőségű hírforrásokon kívül vasárnap óta nem nagyon merte nyílvánosságra hozni egyetlen itthoni orgánumban sem senki ezt a tudatlan, de sajnos nem példátlan bűncselekményt/megtorlást. Nehogy véletlenül párhuzamot vonjanak itthon a Szögi Lajos tanár úr esetével például. Másrészt, ha ma nincs szervezve egy ottani motoros-club által egy tiltakozó megemlékezés/felvonulás - ami azért már horderővel bír a jogvédő médiában is, legalábbis nehezen eltusolható, legfeljebb szinezhető vagy mentegetőző lehet - akkor talán mai napig sem tájékoztatnak minket róla. A vasárnapi baleset kapcsán amúgyis számos rémhír kapott szárnyra, a körülmények tisztázása végett több forrásból tájékozódtunk, mert a rendőrségi közlemény, a helyszínen tapasztaltak, és a kórháztól kapott információ néhány pontban ütközött, de végül sikerült tiszta képet kapni a történtekről.
Az első Kawasaki motorkerékpár Kézdivásárhely irányából a Katrosa felé tartott, amikor Szentlélek végében – körülbelül száz méterre attól a helytől, ahol 2009 júniusában négy személy halt meg egy balesetben – a motoros elsodorta az úttesten szabálytalanul átkelő 11 éves kislányt. Ez áll a rendőrségi jegyzőkönyvben. Nyílván a motoros sem megfelelően választotta meg a sebességét. A helyszínen található hosszú féknyom alapján már csak találgatni lehet, hogy az első, útba kerülő tanyáig a motor a kerekein sodródott. A tanya kerítésébe „megbotoló” kétkerekű több métert repült a levegőben, átszelte egy fa lombkoronáját, majd beékelődött egy kisebb ház tetejébe. A közelben lakó romák, az eset szemtanúi, érdeklődésünkre elmondták: a motorosok a ház mellett levő sáncban hevertek, mint később kiderült, hogy a sofőr, a 37 éves, szovátai S. A. a helyszínen szörnyethalt, utasa, egy 41 éves, sepsiszentgyörgyi nő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A sáncba be­eső/beguruló két személy egy 14 éves fiúra zuhant, aki könnyebb sérülésekkel megúszta, őt már haza is engedték a megyeszékhelyi kórházból – tájékoztatott Nagy D. István, az intézmény szóvivője.
A motorkerékpár a kerítésnek csapódva a háztetõn landolt
Sajnos, itt a történések nem álltak meg: kb. öt percre rá, hogy a baleset megtörtént, a helyszínre érkezett egy másik, szintén szovátai motoros. A 28 éves férfi látva a balesetet, megállt segíteni, és akkor elszabadultak az indulatok. A motorost az összesereglett cigányok állítólag összetévesztették azzal a sofőrrel, aki öt évvel ezelőtt a közelben okozott balesetet, így percek alatt lincshangulat alakult ki. Amíg a rendőrség a helyszínre érkezett, addig a tömeg az ártatlan férfit összeverte, ráadásul meg is szúrták, így őt a brassói kórházba kellett szállítani. A felbőszült tömeg a helyszínre kiérkező forgalmi rendőrség munkatársait is ellenségesen fogadta (egyes hírek szerint egyik forgalmistának a sapkáját leütötték a fejéről), így a csendőrséget is riasztani kellett, hogy a helyzet ne mérgesedjen tovább. A kislányról, az elhunyt motoros mögött ülő nőről, és egy másik, megkéselt motorosról szóltak a jelentések.

A lincselés
Tehát ő másik motorral ment elhunyt társa mögött, és megállt segítséget nyújtani a balesetkor. Az elütött kislány rokonai azonban megverték és megkéselték. A tegnap felvonuló motorosok azt gyanítják, hogy elhunyt társuk sem csak a baleset következtében vesztette életét.
A megmozdulás után Kiss Levente, a kézdivásárhelyi Free Frog's Riders motoros klub elnöke arról beszélt, hogy szemtanúk vallomásából tudják, társuk élt a baleset után, és gyilkosság áldozata lett.
A Kovászna megyei rendőrkapitányság szóvivője szűkszavúan azt közölte, hogy az csak az elhunyt férfi boncolási jegyzőkönyvéből derülhet majd ki, hogy lincselés történt-e vagy a baleset miatt vesztette életét. A rendőrök a másik motoros elleni támadásért őrizetbe vettek négy, 25 és 52 év közötti kézdiszentléleki cigány férfit, akiket gyilkossági kísérlettel gyanúsítanak.
A megmozdulás a rendőrség szerint rendbontás nélkül végződött. A szóvivő nem kívánt véleményt nyilvánítani abban a kérdésben, hogy van-e etnikai jellege a konfliktusnak, szerinte efféle konfliktusok rendkívül ritkán alakulnak ki a megyében.
A motorkerékpárt markológéppel távolították el a ház padlásáról.
A megyei kórház szóvivője kifejtette: a 41 éves nő belső – máj, vese stb. – sérüléseket szenvedett, ezenkívül nyílt törése is van. Túl van az életveszélyen, tegnap az intenzív osztályon ápolták. A másik áldozatot, a 11 éves kézdiszentléleki kislányt alapellátás végett először Sepsiszentgyörgyre, majd az eset súlyossága miatt a brassói gyerekosztályra szállították.
A nyomozás jelen pillanatban is zajlik, a rendőrség ugyanakkor megpróbálja azonosítani azokat is, akik a lincselésben részt vettek. Az ügy nagy port kavart a közösségi hálókon, mégis egyesek az olaszliszkai lincseléshez hasonlítják az esetet, mindamellett sokan a cigányok viselkedését nehezményezik, a környékbeliek egyre inkább ellenük hangolódnak.



Minket az efféle cigányviselkedés és a hallgatólagos média jogviszonya dühít a legjobban ebből a történetből. Persze a rendőrségi eljárás sem elégséges mindeddig az ügyben. Az oktalan gyilkoshajlamú cigányviselkedés a bosszú, a gonoszság szülötte és nem a hiányérzet fájdalmáé. Meg sem próbálja megérteni a történéseket, csak hírtelen haraggal cselekszik. Ez jellemhiba!


Bíró Dalma