Valcmanék legújabb “felszabaditó” háborúja eleddig kudarc-kudarcra halmozása a kijevi udvar számára.

Jenakijevo és Miuszinszk környékéről a miliciák kiszoritották a sokszoros túlerőben lévő latorhordát, mig Ilovajszknál tovább puhitják a körbezárt pribékkülönitményt, amely a jelek szerint már nem csak a technikájának és élőerőinek tekintélyes hányadát veszitette el az utóbbi négy napban, hanem a felmentésbe vetett reményét is. Egyetlen bizodalmuk a miliciában van, mert tudják: a milicistáknak nagyon fáj a fuguk a még épségben megmaradt technikára. Igy aztán mint a csibék a kotlós szárnyai alá – úgy keresnek menedéket a lőszerből és üzemanyagból kifogyott tankok és egyéb páncélosok környékén. Tudják, hogy oda nem akar lőni a milicia.

Krasznyij Szulin és Antracit térségében harminc egyedet és egy tankot veszitett ma hajnalban a zsoldosbanda.

Zugrasz tegnap délutánig megúszott mindenféle harci cselekményt. A strandoló, futballmeccset néző helybéliek aztán tegnap délután megtapasztalhatták a “felszabaditás” kifejezés jelentését. Igaz, hogy itt se élő, se halott milicistát ember még nem látott, ám Nyalókakirály latortüzérsége úgy gondolta, hogy értesiteni kéne a lakókat: “felszabaditás” van. Huszonnégyen haltak bele – civilek – az értesitésbe. Köztük három gyermek a strandon. Legalább harmincan megsebesültek. Több háztömb és lakóház romokban hever. A hirre felfigyelt a milicia is, és az éjjel megtorolta a terrorakciót. Öt – a sikerbe belefeledkezett – valcmanista löveget és kezelőszemélyzetét likvidálták. A város felé menekülő bűnözőket pedig üldözték a városban is, és ezt a részleget is felszámolták. A civil sebesülteket Harcizk és Donyeck kórházaiba szállitották.

Novoszvetlovkánál egy bandita tankoszlopon ütött rajta a milicia. RPG-kel kinálták meg a konvojt. A végeredményt nem várták ki. Az akció ottani idő szerint ma hajnalban történt.

Peszkinél jelen idő szerint is támadja a milicia a latrokat, Fascsovkából viszont kiverték Nyalókakirály zsoldosait.

Grigorjevka, Sztyepanyivka, és Krasznyij Lucs térsében új és nagy tömegű zsoldostechnika megjelenéséről számoltak be ma reggel. Perevalszk és Volnuhin mellett az éjjel a latorlégierő gépei garázdálkodtak, bár komoly eredményt nem értek el.

Eközben pedig Donybassz fővárosától nyugatra komoly latorerők folyamatos áramlásáról számolnak be Donyeck irányába. A jelek szerint Valcmanék mindent ide összpontositanak, hogy végre “fényes diadalról” számolhassanak be. Becslések szerint a milliós Donyeckben mintegy hatezer milicista tartózkodhat, akik viszont kiváló helyismerettel rendelkeznek. Ez pedig azt jelenti, hogy Valcmannak és hűbéreseinek nagyon fel kell kötnie a gatyakorcot, és legalább tizenötezer lator pusztulásával kell hogy számoljanak egy Donyeck elleni ostrom esetén. Ám a végeredmény – a “felszabaditás” – még igy is kétséges.

Mindenesetre Donyeck tüzérségi bombázása egyre intenzivebb, és mostmár szünet nélkül, éjjel – nappal lövi a latortüzérség a donbasszi fővárost. A legtöbb belövés Petrovszkij és Vorosilovszkij kerületeket érte eddig. A polgári áldozatok száma óráról – órára növekszik, és ma reggelre a nyilvántartások szerint elérte a háromszázat. (Ez az “adat” a kezdetektől értendő.) (B-R)





A körbezárt Luhanszkot egyre vadabbul lövi a valcmanista latortüzérség.

Mára virradóan egész éjjel lőtte a latorhorda Donbassz északkeleti régióközpontját. Reggelre mintegy negyven civil halt meg, és rengeteg a sebesült. A bérgyilkosok valamiféle új, nagyon romboló hatású gránátokat vetettek be.

A városban két hete nem működik az áramszolgáltatás, a viz és a csatornahálózat, és teljesen megszűnt a vezetékes és mobil hirközlési hálózat működése.

Viz csak gravitációs módon érhető el.

Ám a kritikus helyzet ellenére is Luhanszkban van kenyér, és valamelyest enyhit a hiányon a viszonylag rendszeresen érkező KPRF – segély.

Ugyanakkor hatalmas hiány van az élelmiszerekből, gyógyszerekből és üzemanyagokból.

https://balrad.wordpress.com/2014/08/14/ez-kerem-nem-sztalingrad-ez-luhanszk/