2014. augusztus 14., csütörtök

Az Iszlám Állam "meglepő" módon belevágott az olajkitermelésbe

Az IS (Islamic State) vezetői hamar rájöttek, hogy szép dolog volt megtalálni Mosulban azt a tobb mint 400 millió dollárt, amit "véletlen" valakik ottfelejtettek, de az a pénz hamar el fog fogyni.
Miközben az IS a kurd területeket támadja és az al-Kaida maradványaival is harcba keveredik, a Kalifátus területét is igyekeznek növelni. Ennek jelenleg egy célja van, minél több olajlelőhelyre rátenni a kezüket. Jelenleg Észak-Irakban hét olajmező áll az ellenőrzésük alatt, ezek relatíve kicsik, de összesen napi 80,000 hordónyi olaj kitermelésére képesek. Ez a jelenlegi árfolyamon napi 8.4 millió $ bevételt jelenthetne a Kalifátusnak.
Hídfő.net | Az Iszlám Állam jelenlegi területe
Az Iszlám Állam jelenlegi területe
Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Hiába küzd eredményesen a Szír Arab Hadsereg az IS-el Szíriában, a még mindig IS ellenőrzés alatt álló szír területeken is nekiláttak az olajkitermelésnek. Ezekről pontos adatok nem láttak napvilágot mindeddig, de a szakértők úgy 6-8000 hordóra becsülik a napi kitermelést ezekről a mezőkről. Ezzel az IS bekerült a 30 legnagyobb olajkitermelő közé a világon. Mivel jelenleg senki nem kereskedik velük -nyíltan-, azonban a Baijii olajfinomító a kezükön van, így bőven tudnak az üzemagyag utánpótlásról gondoskodni a járműveikbe.
Baiji, Irak
Irak jelenlegi olajkitermelése lecsökkent napi 120.000 hordóra. Az eredeti mennyiségből a fent említet napi 80.000-et az IS, és 40.000-et a formálódó kurd államalakulat "vett át".


http://www.hidfo.net/2014/08/14/az-iszlam-allam-meglepo-modon-belevagott-az-olajkitermelesbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése