2015. november 14., szombat

Hollande összeszólalkozott John Kerryvel a terrortámadás előestéjén

A francia államfő szerint ez a klímacsúcs is eredménytelen lesz, mint az összes többi, ha nem születik semmilyen, jogilag kötelező érvényű megállapodás. Laurent Fabius külügyminiszter szerint is légvárat építenek a klímacsúcson.
John Kerry amerikai külügyminiszter a Financial Times-nak nyilatkozva arról értekezett, hogy várakozásai szerint nem lesz semmilyen, a kiotói egyezményhez hasonló, jogilag kötelező érvényű döntés a Franciaországban a klímaváltozást tárgyaló csúcstalálkozón, és az egy hónap múlva aláírandó megállapodás figyelmen kívül hagyható lesz, mert annak megszegése semmilyen jogi következményt nem von maga után. Francois Hollande szerint azonban ők nem is egyeznek bele egy újabb megállapodásba, ami jogilag nem kötelező az azt aláíró országokra nézve – ehelyett csak olyan egyezményt hajlandók elfogadni, aminek a végrehajtása ellenőrizhető és számon kérhető. Hollande szerint;
“ha a megállapodás nem jogilag kötelező érvényű, nem lesz megállapodás, mert az esetben lehetetlen lenne ellenőrizni, hogy az egyes országok milyen feltételeket tartanak be vagy szegnek meg.”
Az Egyesült Államok korábban nem írta alá a kiotói egyezményt; Bush elnöksége idején kijelentette, hogy annak negatív következményei lennének az amerikai gazdaságra. John Kerry szerint pedig bármilyen megállapodás is születik, annak nem lesz gyakorlati eredménye, mert a tárgyalássorozaton várhatóan nem születik olyan megállapodás, ami jogi úton bármire is kötelezné az Egyesült Államokat.
Az Egyesült Államok egyike a legnagyobb mennyiségű üvegházhatású gázt kibocsátó országoknak, emiatt a találkozó eredményességét önmagában az is megkérdőjelezi, hogy az amerikai kormány nem ír alá olyan egyezményt, aminek negatív hatása lenne az amerikai gazdaságra. Hollande rendkívüli gyors válaszában arra világított rá, hogy mostanra két évtizede zajlanak ezek a klímacsúcsok, és az idein Franciaország már nem hajlandó olyan egyezményt aláírni, ami utána semmilyen konkrét lépésre nem kötelezi a résztvevő országokat. Hollande szavait pedig Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentése követte, miszerint John Kerry vélhetően zavarodottságában hagyja figyelmen kívül az egyezmény jogi vonatkozásait, és természetesen az idei klímacsúcson olyan megállapodás kell szülessen, ami az Egyesült Államokra és minden vezető gazdaságra egyaránt érvényes, emiatt vélhetően “forró lesz a levegő” a tárgyalássorozaton.
Párizsban november 30. és december 11. közt kerül megrendezésre az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos konferenciája. A találkozó célja, hogy elfogadjanak egy új egyezményt, ami a nyilvánvalóan eredménytelen kiotói egyezmény helyébe lépne. Az Egyesült Államok úgy akarná Indiát és Kínát egy kötelező érvényű megállapodás betartására kötelezni, hogy aközben nem hajlandó olyan lépéseket tenni, ami az amerikai gazdaság számára bevételkiesést jelenthet – vagyis a klímaváltozás elleni harc nevében elsősorban a rivális nagyhatalmak gazdaságának akar kiesést okozni, miközben a saját veszteségek elkerülésére törekszik. Franciaország eközben egy olyan, új egyezmény tető alá hozására törekszik, ami valamennyi legnagyobb kibocsátó országot – beleértve az Egyesült Államokat is – jogi eszközökkel kényszerítene arra, hogy az egyezmény feltételeit később betartsák.

http://www.hidfo.ru/2015/11/hollande-osszeszolalkozott-john-kerryvel-a-terrortamadas-eloestejen/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése