A Párizsban történt terrortámadásokat követően ismeretlen személyek rágyújtották a menekülttábort Calais területén az ott tartózkodó több ezer afrikai bevándorlóra.
Órákkal a Párizsban kezdődő terrortámadásokat követően gyújtogatás kezdődött a Calais környékén “dzsungel” néven elhíresült menekülttáborban. Migránsokat segítő szervezetek számoltak be arról, hogy tűz ütött ki, és több mint negyven sátor leégett. A beszámolók szerint olyan kiterjedt tűz terjedt a táborban, hogy vélhetően egyszerre több ponton történhetett gyújtogatás, és az eset “összefüggésben állhat a Párizsban történt terrortámadás sorozattal”. Bár a táborban szíriai és afrikai bevándorlók egyaránt tartózkodnak – összesen mintegy hatezer fő -, a gyújtogatás a főként szudániak által lakott részben történt.
A Facebook már számos, a Calais környékén élők körében szerveződő migránsellenes csoport fiókját törölte. Tegnap egy “Calais Dühe” nevű szervezet is közzé tett a tábor leégetéséről készült videofelvételeket, melyek egyértelművé tették, hogy jelen voltak a történtek idején.
Calaisban az utóbbi egy hét során számos alkalommal történt összecsapás a területet sajátjukként védelmező afrikai bevándorlók és a helyszínre érkező rohamrendőrök közt, miután a kormány fokozottabb biztonsági intézkedéseket hozott, és növelte a rendőrjárőrök számát, valamint négy és fél méter magas, szögesdrótban végződő kerítést emelt a környéken.
A múlt hét végén migránsellenes csoportok is felvonultak a menekülttábor környékén, ahol a muszlim bevándorlók szeme láttára a Koránt égették el. A rendőrség nem tiltotta be a rendezvényt, mindössze biztosították annak lebonyolítását. A menekülttáborban kezdődő gyújtogatást megelőzően pedig helyi sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy öt “csuklyát viselő fiatal” az Angliát Franciaországgal összekötő csatorna-alagút közelében rátámadt a migránsokra.
Toby Ovens, a Broughton Transport Solutions igazgatója kijelentette, hogy Calais egy törvényen kívüli hellyé vált, a rendőrök nem lépnek fel a környéket fosztogató afrikai migránsokkal szemben, és többnyire azt is passzívan nézik, amint a migránsok megrohamoznak Angliába tartó járműveket.

http://www.hidfo.ru/2015/11/calaisban-ragyujtottak-tabort-bevandorlokra/