826274-_mg_1858
Péntek éjjel hét helyszínen történtek fegyveres támadások Párizsban, legkevesebb 150 embert lőttek le a terroristák, ám az áldozatok és a sebesültek pontos számáról még nincs teljes, hiteles információ.
A Bataclan klubban történt támadás követelte a legtöbb áldozatot. Az este kezdődött koncert változott véres túszdrámává. Az 1500 fős közönségből sokakat túszul ejtettek a fegyveres támadók, és több mint 100 embert megöltek.
“Körülbelül egy órája ment a koncert, amikor hangos zajokat hallottuk a terem végéből. Pánik tört ki, mindenki ki akart menekülni. Mi a székek mögé rejtőztünk, és elkezdtünk a vészkijáratok felé kúszni. Sikerült eljutnunk egy tűzálló ajtóhoz, és megbújnunk egy helyiségben, ahol elbarikádoztuk magunkat várván, hogy megérkezzenek a rendőrök…” mondta egy túlélő az Euronews tudósítójának.
Túlélők és rendőrök beszámolója szerint a klubban minden véres volt, emberek feküdtek a földön. Több mint százan meghaltak, sokan megsérültek.
Franciaországban bevezették a rendkívüli állapotot. Reggelig már 1500 katonát mozgósítottak. A rendőrség szerint még lehetnek szabadon fegyveresek, akiket keresnek. Ezek ellen hajtóvadászatot indítottak.
Az ország határait lezárták azzal az indokkal, hogy senki ne tudjon belépni az országba egy újabb támadás elkövetésének szándékával, s ugyanakkor ne csússzanak ki a hálóból azok, akik elkövették a támadásokat.
Franciaország tevékenyen részt vállal az Iszlám Állam elleni hadjáratban, többek között ezért, – és mert ‘Allahu Akbar’ kiáltásokkal lövöldöztek a terroristák, – valószínűsíthető, hogy ez a péntek este történt brutális terrortámadás sorozat az Iszlám Állam dzsihádistáihoz köthető, – bár – jelenleg, – még nem vállalta senki magára a támadásokat.
Nem véletlen az sem, hogy a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzést is megtámadták a terroristák. Nemcsak azért, mert 80 ezer(!) ember volt ott  stadionban, de szimbolikusan is támadták a francia-német együttműködést, – vagyis az Európai Unió motorját. Ezzel elmondható, hogy nemcsak Franciaország, hanem Európa is háborúban áll a dzsihádista terroristákkal.
A francia elnök a Stade de France stadionban volt a Párizst ért péntek esti fegyveres támadások idején. A német külügyminiszterrel nézte a Franciaország-Németország labdarúgó mérkőzést, amikor a félidő környékén három detonáció rázta meg a stadion környékét. Az elnök azonnal elhagyta a tribünt és a miniszterelnökkel, s a belügyminiszterrel kezdett válságtanácskozást.

SITE Intelligence Group: dzsihadista csoportok ünnepelnek

A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.
A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.
A bejegyzéseket “Párizs lángokban”, valamint “A Kalifátus lecsap Franciaországra” arab nyelvű hashtagekkel látták el.
A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy “ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt”.
20151113PHOWWW01049

Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.
Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.
“Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek” magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.
Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.
A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.
“Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.
“Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek” mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.
“Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak” mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.
A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.
A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.
“Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott” mesélte a környék egyik lakója.
Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.
A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.
A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.
4809630_9_c0af_ill-4809630-9a86-038378_9ec8995ee0423e95cbcf3db7abd02be5

Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról 2.

Először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban.
A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.
“Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint” magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.
Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont rendőrségi szirénákat hallottak és futva hömpölygő tömeget láttak.
“Vonatra tudtunk szállni, de a Gare de Nord-nál (Északi pályaudvar) a rendőrőrök azzal vártak, hogy el kell hagyni a környéket, és azóta itt vagyunk az utcán. Nem tudom, hogyan jutunk haza” mondta a fiatalember.
A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni.
“A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki” mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett.
“Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk” mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.

Negyedszer hirdettek Franciaországban rendkívüli állapotot

A mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdet ki Franciaország területén – derül ki a francia sajtóból.
A Le Monde által készített összefoglaló ismerteti, hogy az 1955-ben született törvény alapján az akkor még nem független Algériában hirdettek ki rendkívüli állapotot, de a Francia Köztársaság területén csak három alkalommal, 1958-ban, Charles de Gaulle hatalomba való visszatérését követően, az 1961-es algíri puccskísérletet alkalmával, valamint a 2005-ös zavargások idején rendelte el a miniszterek tanácsa a rendkívüli állapot kihirdetését.
A lap ismerteti, hogy a törvény szerint a kabinet akkor dönthet ennek elrendeléséről ha a közrendet súlyosan fenyegető világos és nyilvánvaló veszélyhelyzet áll elő, vagy olyan események következnek be, melyek természetüknél és súlyuknál fogva katasztrófahelyzetet idézhetnek elő.
Rendkívüli állapot idején a megyei elöljárók forgalomkorlátozást és kijárási tilalmat is elrendelhetnek, úgynevezett védelmi övezeteket jelölhetnek ki, ahol korlátozható az állampolgárok tartózkodása és belépése, és kitilthatják a megyék területéről mindazokat, akik bármilyen formában akadályozzák a hatóságok munkáját.
A belügyminiszter és a megyei elöljáró is elrendelheti az előadótermek, bármilyen gyülekezőhely és minden olyan intézmény ideiglenes bezárását, ahol italt mérnek.
A hatóságok korlátozhatják a gyülekezési szabadságot, mert minden olyan összejövetelt feloszlathatnak, amelynek célja a provokáció vagy a közrend megzavarása.
Mindemellett rendkívüli állapotot elrendelő kormányhatározat vagy jogszabály arra is felhatalmazhatja a francia hatóságokat, hogy mind éjjel, mind nappal házkutatásokat végezzenek, és arra is jogot kaphatnak, hogy a sajtó egésze fölött átvegyék az ellenőrzést. A francia elnök bejelentése alapján ez utóbbira a hatóságok egyelőre nem kaptak felhatalmazást a rendkívüli állapotot kihirdető rendelet értelmében, de Párizs környékén házkutatások elrendelésére engedélyt kaptak.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának – tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.
Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban – tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.
Részvét...
Le Figaro – Liberation – Le Monde – MTI – Euronews – SzRTI





‘Allahu Akbar!’ – ‘Halottak mindenhol’… Ostromállapot Párizsban

826220-_mg_1897

…”A Twitteren posztoló szemtanúk szerint a támadók “Allahu Akbar” kiáltásokkal törtek be az egyik koncertterembe, s kalasnyikovokkal lelőttek mindenkit, aki a szemük elé került. Negyed óra alatt legalább háromszor töltöttek újra…”

November 14. szombat 01:26 – Megerősített rendőrségi hírek szerint; csak a koncertteremnél eléri a 100-at a halálos áldozatok száma!
November 13., péntek 23:46 – Újabb lövöldözést jelentettek, ezúttal a Les Halles közeléből.
Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában.
Médiahírek szerint már hatra nőtt a párizsi fegyveres támadások helyszíneinek száma.
Paris 3
23:26 – Sok halálos áldozat van, a támadók mintegy száz túszt ejtettek
A francia hírforrások szerint eddig 60 halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében.
A Twitteren posztoló szemtanúk szerint a támadók “Allahu Akbar” kiáltásokkal törtek be az egyik koncertterembe, s kalasnyikovokkal lelőttek mindenkit, aki a szemük elé került. Negyed óra alatt legalább háromszor töltöttek újra…
(Hajnali 1 órára a rendőrség megrohamozta a koncerttermet, 3 terroristát megöltek, de sok túsz is áldozatul esett, ezek pontos száma még nem ismert.)
A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben.
Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérkőzésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.
826225-carte-fusillades-a-paris
22:52 – Legalább három helyen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek halálos áldozatai is vannak és több sebesültje – jelentették a francia hírtelevíziók.
A televíziókat a helyszínen tartózkodó szemtanúk tájékoztatják. A párizsi rendőrség szerint legalább 18 áldozata van a támadásoknak. (Éjfél után már legalább 60-ra emelkedett az áldozatok száma).
A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből robbanásokat jelentettek, Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a helyszínről, és nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.
Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is. A legfrissebb hírek szerint a koncertteremnél ismeretlenek túszokat is ejtettek.
Paris 1 826209-93108aba533870f6a706700544f Paris 2
MTI – Híradó – Le Figaro – Liberation – Xinhua – Twitter – SzRTI