2015. október 15., csütörtök

Kramatorszkban köpnek a megszálló ukrán katonákra

Kramatorszk, 2014. április 16.
Kramatorszk, 2014. április 16. – Már másfél évvel ezelőtt sem szerették a kramatorszkiak a megszálló ukránokat, – a helyzet azóta sem változott! – Fotó: AFP

2015. október 14. Kramatorszk: „Sosem volt és nem is lesz itt Ukrajna, mi itt mindannyian oroszok vagyunk. Hiába jöttek ide”

– Donbasszi hírcsokor –

1. Ukrán önkéntes: Kramatorszkban köpnek ránk

Alekszandr Ruzsanszkij, ukrán önkéntes elmesélte egy ukrán TV-csatornának, hogy az emberek hogyan viszonyulnak hozzájuk Kramatorszkban – írja a Rusvesna.
„Sosem volt és nem is lesz itt Ukrajna, mi itt mindannyian oroszok vagyunk. Hiába jöttek ide” az ukrán katonák gyakran hallják ezt Kramatorszk utcáin.
Az egyenruhák leköpése vagy pedig más sértések a tömegközlekedési járművekben már átlagossá váltak a városban. Az elmondások szerint hadsereg tisztjei nem ajánlják katonáiknak, hogy a városba egyenruhában utazzanak. Ruzsanszkij állítása szerint az a különbség Mariupollal szemben, hogy a katonáknak itt megparancsolták, hogy kerüljék a konfliktusokat.
Az ukrán önkéntes talán nem is lépett volna a kamerák elé, ha nem nyomozna ellene a katonai ügyészség. A férfit a Büntető Törvénykönyv negyedik részének 296. cikkelyével, fegyveres huliganizmussal vádolják.
Ruzsanszkij nem szégyellt mesélni az incidensről. Az események tisztázása közben azonban kiderült, hogy Ruzsanszkij elfogása közben ittas állapotban volt. Azzal vádolják, hogy részegen egy pisztolyt vett a kezébe és az utcán megpróbálta móresre tanítani a járókelőket, hogy azok végre szeressék az ‘ukrán’ hazát.

2. Népi Milícia: az LNR október 15-én az aknavetők kivonásba kezd 

Az LNR Népi Milíciája október 15-én a 120 mm kalibernél kisebb aknavetők kivonásába kezd – írja a RIA Novosztyi Szergej Kozlovra, a Népi Milícia vezérőrnagyára hivatkozva.
„Terveink szerint holnap megkezdjük a következő fázist, a konfrontációs vonalról való 120 mm kalibernél kisebb aknavetők kivonását” mondta Kozlov. Az LNR erről az EBESZ-t és a közös koordinációs központot is informálta.

3. Kucsma: legalább öt év kell Donbassz aknamentesítéséhez

Legalább öt év kell ahhoz, hogy aknamentesítsék Donbássz elaknásított területeit – idézi a kontaktcsoport ukrán képviselőjét Leonyid Kucsmát a RIA Novosztyi.
„Szakértők értékelése szerint öt év kell Donbassz aknamentesítéséhez, mivel még térképek sincsenek. Elaknásították a területet és tovább álltak, amiatt meg senkinek sem fájt a feje, hogy mi lesz tovább, aztán meg saját maguk is elvesztik életüket ezeken az aknamezőkön” mondta Kucsma. Szavai szerint Donbassz aknamentesítése az egyik legkomolyabb probléma, aminek a megoldását a háromoldalú kontaktcsoport minden résztvevője próbálja megtalálni.

4. Zaharova: Oroszország nem lát szabályszegést a DNR és LNR követeléseiben

Oroszország nem tartja a nemzetközi jogok megszegésének a DNR és LNR azon követelését, hogy a humanitárius ügynökségeket beregisztrálják – írja a TASS Maria Zaharovára, s Oroszország Külügyminisztériumára hivatkozva.
„A dél-ukrajnai krízis kiváltója nem a DNR és LNR intézkedései a humanitárius ügynökségek és a társadalmi szervezetek tevékenységének rendezésére, hanem Kijev katonai művelete és gazdasági blokádja. Felkérjük a humanitárius szervezeteket, hogy keressenek kompromisszumokat a munka folytatásához” mondta Zaharova.

5. Dejnego: Kijevnek az LNR helyi választásáig teljesítenie kell a kötelezettségeit

A Luganszki Népköztársaság a választások elhalasztásával elegendő időt adott Kijevnek, hogy teljesítse a donbasszi konfliktust rendező kötelezettségeit – idézi Vlagyiszlav Dejnegót, a kontaktcsoport luganszki képviselőjét a RIA Novosztyi.
„A saját meglátásunk szerinti dátumra halasztottuk a választásokat. Ukrajnának elegendő ideje van, hogy teljesítse az intézkedéscsomagban magára vállalt kötelezettségeket a megnevezett dátumig” mondta Dejnego. Korábbi nyilatkozatokból már tudni lehet, hogy Luganszk a november elsejére tervezett helyi választásokat 2016. február 21-re halasztotta.

6. Lavrov: Oroszország nem engedi meg az LNR és DNR blokádját és a donbasszi határ ukrán ellenőrzését

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere bejelentette, hogy a Kreml ellenzi a donbasszi és orosz határ őrizetének, – ukrán szervek általi helyreállítását, mivel ezzel blokád alá vennék az LNR és DNR területeit – írja az Obozrevatel.
Kazbek Tajszajev, az orosz kommunista párt (KPRF) képviselője szerint az ukránok általi határellenőrzés visszaállítása olyan helyzetbe hozná az LNR-t és a DNR-t, (Luganszki és Donyecki Népköztársaságokat – a szerk. SzRTI), mint a Dnyeszter Menti Köztársaságot ez pedig megtorláshoz és újabb áldozatokhoz vezethet.
„Az Orosz Föderáció nem engedi meg, hogy a kelet ukrajnai események idáig fajuljanak” állt ki az ezt követő nyilatkozatában Donbassz mellett az orosz külügyminiszter. Szavai szerint, mielőtt visszaállítanák az ukránok általi határellenőrzést előbb meg kellene változtatni az ukrán alkotmányt és el kellene fogadni Donbassz különleges státuszát.
…”Abban (a minszki egyezményekben – a szerk. Rapid Press) minden le van írva: az események résztvevők üldöztetésének megszüntetése, az orosz nyelv területén különleges jogok, a népi milíciához, az ügyészek és bírók kinevezéséhez való jog, az Oroszországgal való különleges gazdasági kapcsolat joga. Mindez le van írva a minszki egyezményekben.
Teljes körű amnesztiát és szabad választásokat kellene tartani, aminek a modalitását az ukrán kormánynak a donbassziakkal is egyeztetnie kellene. A gazdasági blokádot el kellene törölni és helyre kellene állítani a régió életfunkcióit, s teljes ellátását, de a humanitárius kérdést is meg kellene oldani…” – mondta Lavrov.
Rapid Press Hírszolgálat – Szabad Riport
Források: RusvesnaRIA NovosztyiRIA2RIA3TASSObozrevatel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése