Sikeresen zárult egy holland weboldal aláírásgyűjtése, emiatt Hollandia kormánya népszavazást kell kiírjon az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezmény elutasításáról.
A Geenstijl híroldal által indított petíció eddig több mint 450 ezer aláírást szerzett, miközben az ország törvényei szerint 300 ezer is elég egy népszavazás kiíratásához. A sikeres petíció miatt a kormány konzultatív népszavazást kell kiírjon arról, hogy Hollandia lakossága támogatja-e Ukrajna európai integrációjának elutasítását. Az “igen” szavazatok többségbe jutása ugyan nem jelentené a társulási egyezmény azonnali felbontását, de egyértelművé tenné Hollandia kormánya és az Európai Unió számára, hogy egy tagállam lakosságának többsége elutasítja az ukrán-EU társulási egyezményt.
Ukrajna európai integrációjának megkezdéséről anélkül született döntés, hogy arról az ukrán népet vagy az európai országok lakosságát megkérdezték volna. A tagállamok Brüsszel nyomására elfogadták Ukrajna bevonását, saját lakosságukat pedig nem kérdezték meg arról, akarnak-e nagyobb Európát, akarják-e adójukból finanszírozni az Ukrajnának adott hiteleket, vagy ki akarják-e fizetni Ukrajna téli fűtését. Pritt Stift beszámolója szerint a petíciójuk már önmagában is sikernek tekinthető, az aláírások magas száma pedig azt mutatja, hogy az emberek gyakorlatilag bármit megszavaznak, amivel tiltakozhatnak az Európai Unió ellen.
Ha az “igen” szavazatok többségbe jutnak, a kormány köteles “újra megfontolni” az ukrán társulási egyezmény ratifikálásának visszavonását, ami az egyezmény életbe lépését hátráltatná. Életbe lépése esetén pedig egész Európa számára láthatóvá válik, hogy a kormányok a választók akarata ellenére erőltetik a hatalmi blokk terjeszkedését.
A petíció elindítói szerint ezzel főként az volt a céljuk, hogy egyértelművé váljon: az Európai Unióban nincs demokrácia, a kormányok nem a választók felhatalmazása alapján cselekszenek, hanem egy ismeretlen személyekből álló agytröszt kiszolgálását folytatják, a választók pedig ebbe négyévente tudnak beleszólni, és beleszólási joguk mindössze a kiszolgáló személyzetben okozhat személycseréket.

http://hidfo.ru/2015/10/europaban-nincs-demokracia-a-terjeszkedest-nem-mi-akartuk/