Edgars Rinkevics, Lettország külügyminisztere szerint széteshet a schengeni övezet, ha nem sikerül azonnal közös megoldást találni a migrációs válságra.
A Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint Rinkevics kijelentette, hogy a migrációs válság a második világháború utáni állapotokhoz hasonlítható, és a belső határok nélküli működés véget érhet, ha nem sikerül teljesen lezárni a külső határokat. Az Európai Unió egyes országai különböző módon látják a problémát, de az mindenki számára egyértelmű, hogy az Európai Unióban a személyek szabad mozgása az uniós tagállamok állampolgárainak joga, nem az afrikaiaké.
Rinkevics szerint amennyiben az Európai Unió nem tud hatékony megoldással előállni a migrációs válság kezelésére, a következő hónapok során valamennyi tagállam visszaállítja a határellenőrzést, és ezzel a schengeni övezet véget ért. Elmondása szerint az Európai Unió több tagállama még ebben az évben uniós tagországok felé is megkövetelheti a személyigazolással történő határátlépést.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán új javaslattal áll elő a menekültek elosztására vonatkozóan. Rinkevics szerint az új javaslat alapján Lettország már tízszer annyi bevándorlót kell befogadjon, mint amennyit korábban előírtak számára. Ez a szám azonban csak egyre növekedni fog, mivel az Európai Unió külső határai nyitva vannak, így hónapról hónapra egyre több bevándorlót kell elosztani.
Orbán Viktor szerint azonban a bevándorlás nem európai probléma, hanem kizárólag német probléma. A bevándorlók nem az Európai Unióba akarnak jönni, hanem mindannyian Németországba igyekeznek, így értelmetlen – és egyben lehetetlen is – a bevándorlók elosztása uniós tagországokban. Az N24 német hírtévé vasárnapi szavazásában a nézők 83%-a egyetértett a magyar kormányfő kijelentéseivel.


http://hidfo.ru/2015/09/lett-kulugyminiszter-szeteshet-a-schengeni-ovezet/