'Moldáv Majdan' - Kisinyov 2015. 09. 06. - Fotó - Novorosinform
‘Moldáv Majdan’ – Kisinyov 2015. 09. 06. – Fotó: Novorosinform

…”Atlantista felforgatás ez ismét. Feltételezésünk szerint azért, hogy Moldáviát destabilizálják és rendet csinálni bevonulhassanak a román, s az amerikai csapatok. Így fogván harapó fogóba Ukrajnával együtt Transznisztriát, a Dnyeszter Menti Népköztársaságot.”

Vasárnap a moldáv főváros központi terén nagyjából 40 ezren gyűlhettek össze, de estére a terület szinte teljesen kiürült. A közlekedés helyreállt. Közben a rendőrség megerősített egységei továbbra is ügyelnek a rendre. Az akció szervezői, a DA (Méltányosság és igazság) civil platform bejelentette, hogy folytatják békés tüntetésüket, és a tér területén létrejött sátorvárosban maradnak, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Az itt várakozó tüntetőknek ételt és italt hoznak. Pénzt gyűjtenek, hogy a sátorvárost folyamatosan ott tarthassák. Nagyjából ötven sátrat állítottak fel.
A tüntetéseken a DA és Piros blokk pártfogói vettek részt. Azzal vádolják az ország kormányát, hogy egy bizonyos oligarcha csoport befolyása alatt állnak, és csak imitálják az európai integrációt. Nagyjából 10 órán át tüntettek. A szervezők szerint százezres tömeg gyűlt össze, bár a tér nem lenne képes ilyen tömeget fogadni.
A tüntetők vezetőjét Valerij Sztrelec miniszterelnök fogadta, akinek átnyújtották a követeléseiket. Soron kívüli parlamenti választásokat és az elnök lemondását követelik. Egyben követelik a kormány lemondását, továbbá hogy civil csoportok közül nevezzék ki a hatósági szervek vezetőit.
Sztrelec bejelentette, hogy a kormány készen áll a tüntetőkkel való párbeszédre és az elnök és a parlament házelnök is hajlandó találkozni velük a héten. „Készen állunk a párbeszédre, de szeretném megérteni, hogy ha a tüntetők új kormányt követelnek, akkor mi motiválja őket, hogy tárgyaljanak azzal a miniszteri kabinettel, amiben nem bíznak” – mondta Sztrelec.
Szavai szerint a tüntetők követeléseit nem lehet gyorsan végrehajtani, ezért arról széleskörűen tárgyalni kellene. „Amikor közös tárgyalásunk lesz a tüntetők, a kormány, a parlament képviselőivel és az elnökkel, akkor elemezzük a tüntetők követeléseit, hogy lássák, mit lehet abból megvalósítani, és mi az, amit nem” – mondta Sztrelec.
A kormányellenes tüntetők bejelentették, hogy Maia Sandu korábbi oktatási miniszter vezetésével létrehoznak egy új politikai pártot. „A mozgalmunk a jövőben egy politikai párttá alakulhat. Úgy gondolom, hogy a platform többi résztvevője nem fogja ellenezni, hogy a politikai egyesülésünket Sandu vezesse” – mondta Vasilis Nestase, a DA egyik vezetője. Szavai szerint nem fognak kompromisszumot kötni a kormánnyal.
„A követeléseinket teljesíteni kell és kész. Ezen nincs mit tárgyalni. Már adtunk időt a kormánynak a korábbi tüntetések után, hogy teljesítsék a követeléseinket. Semmit sem tettek. A tér legitimitást adott nekünk. A nép felhatalmazott minket. Ha megint figyelmen kívül hagynak, megint kihozzuk az embereket, és blokkoljuk az állami épületeket” – mondta Nestase.
„A rendőrség ellen tanúsított agresszív megnyilvánulás miatt nyolc embert őrizetbe vettek” – nyilatkozta a rendőrség. Köztük van Grigorij Petrenko, a Piros blokk vezetője is. A tüntetőket három napig tartják fogva, kivételt csak egy kiskorú szabálysértő képez, akit 24 óra elteltével szabadon engednek.

Mi történik Kisinyovban?

Szeptember hatodikán tömeges tüntetések kezdődtek a moldáv főváros utcáin – írja Novorosszia hírügynöksége. A tüntetések szervezője a Méltányosság és Igazságosság civil platform (Dreptate si Adevar). Milliárdos mennyiségű ellopott pénzek visszafizetése és a korrupció melletti harc mellett a jelenlegi elnök, Nicolae Timofti lemondását, a közvetlen választásokra való áttérést és előrehozott választások megtartását is követelik. Velük párhuzamosan a Főügyészség épületénél kisebb politikai csoportok, az Antifa és a Piros Blokk tüntet, akik a rendőrséggel is összecsaptak. Néhány radikális személyt három napra letartóztattak.
A többi tüntetéshez képest ezeknek az akcióknak nincs semmilyen geopolitikai és ideológiai vonzata sem. A kormányellenes tüntetéseket támogatják a bal oroszpárti és a jobb Európa párti, illetve az orosz és a román anyanyelvű civilek is. A kormány párti média megpróbálja egy oroszpárti tüntetésnek, és a Kreml destabilizációs törekvésének bemutatni ezeket a tüntetéseket, amelynek a célja egy államcsíny. A tüntetések szervezői Maia Sandu korábbi oktatási minisztert választották a vezetőjüknek, aki érthetetlen okok miatt nem vett részt a tüntetéseken, de támogatásáról biztosította őket.
Jelen pillanatban egy éjjel-nappali sátor tábor van a Nagy Nemzeti Gyűlés terén, de egyelőre még nem tudni, hogy a tüntetések szervezői milyen stratégiát fognak alkalmazni, hogy hatással legyenek a kormányra. A szervezők kizárnak mindenféle forradalmi forgatókönyvet, de azt sem akarják, hogy a civil platform egy politikai párttá alakuljon, amivel részt vehetnek a választásokon.
A 2016 márciusában megtartott előrehozott választások megtartása is lehetséges forgatókönyv lehet, ha a képviselők nem lesznek képesek megválasztani egy új elnököt. Sandu új politikai ereje képes lenne leváltani a jelenlegi kompromittálódott Európa párti pártokat.
SzRTI megjegyzés: Még hogy “oroszpárti tüntetés”hazudja a liberális média. – Maia Sandu, a tüntetések eszmei vezetőjének előélete: Oktatási miniszter, 2012-től 2015-ig. Majd a Liberális Demokrata Párt miniszterelnök jelöltje.
Sandu 2010-ben diplomázott a Harvard egyetemen, majd ezek után a Világbanknál dolgozott Washintonban. Innen vezetett egyenes útja a moldáviai miniszteri székbe. – Miről is beszélünk akkor?
Atlantista felforgatás ez ismét. Feltételezésünk szerint azért, hogy Moldáviát destabilizálják és rendet csinálni bevonulhassanak a román, s az amerikai csapatok. Ukrajnával együtt így csapván harapófogóba  Transznisztriát, a Dnyeszter Menti Népköztársaságot.
Források: TASSZNovorosinform – Rapid Press Hírszolgálat – Wiki – SzRTI archivum