Mindenki fellélegezhet, csökkentek a devizahitelek törlesztőrészletei, mondták az illetékesek az elszámolási törvény hatályba lépése után. K. András is fellélegzett, de csak addig, amíg meg nem kapta az elszámolólevelét. Abban ugyanis az utolsó törlesztőrészlete 777 ezer (!) forint.
– Ez parasztvakítás! Az eddigi százhúszezres autóhitel-törlesztőrészletem visszament nyolcvanezer körülire, ami nagy könnyebbség lehetne, de nem az. Mert az utolsó három törlesztőrészletem 194 020 forint, 231 760, majd az utolsó jövő májusban 777 352 forint. Hát kérdezem én, ha elosztották volna havi lebontásban, nem könnyebbség lenne? – tette fel a költői kérdést magából kikelve András, aki hozzátette: ennyi pénzt még fotón sem látott, így elképzelése sincs, miből fogja kifizetni.
dsz
A férfi két és fél millió forintot vett fel autóvásárlásra 2008-ban, erre eddig kifizetett 5,2 millió forintot, s a bank kimutatása szerint még tartozik 2,2 millió forinttal. András panasszal élt, és képviseletére a devizahiteles ügyekre specializálódott ügyvédnőt, dr. Bihari Krisztinát kérte fel. Az ügyvéd ügyfeleinek száma az utóbbi időben rohamosan megnövekedett.
– Hangzatos volt azt mondani, hogy csökkennek a törlesztőrészletek, de olyan áron, hogy az utolsó részletek közel egymillióra, vagy annál is többre rúgnak, nonszensz. Ráadásul az autóhitelesek devizahitelei meg sem felelnek a Kúria által kimondott definíciónak, mely szerint a forinthitelnél kedvezőbb kamatozású hitel. Kamatuk szinte kivétel nélkül két számjegyű, a legtöbb esetben még a 20 százalékos kamatot is megközelítik, ezért kell horribilis összegeket visszafizetni – fejtette ki az ügyvédnő.
dsz
A Magyar Nemzeti Bank szóvivője, Binder István semmi kifogásolnivalót nem látott a dologban. Mint elmondta, azért ilyen magas a hitelek utolsó néhány törlesztése, mert ezekben a szerződésekben a bankok egyfajta árfolyamgátként fix összegű törlesztőrészleteket fizettettek az ügyfelükkel, még azokban a hónapokban is, amikor az árfolyam már megnövekedett.
– Az ügyfeleknek megvan az a lehetősége, hogy az utolsó részlet kifizetése előtt leülnek tárgyalni a bankukkal, és egy másik hitelt vesznek fel, hogy azt rendezni tudják – tanácsolta a szóvivő.
(blikk)