A szociális törvény módosításában fedezte fel a Népszava azt az apró változtatást, miszerint ezentúl fizetésköteles lenne a házi segítségnyújtás a legszegényebbeknek is. Ez azt jelenti, hogy a vidéken havi pár tízezer forintból megélő időseknek is fizetniük kell ezért. A törvény kivételt tesz majd azokkal, akiknek nincs jövedelmük, de csak kedvezményt kap, aki 57 ezer, vagy egyedül élőként 71 250 forint alatti jövedelemmel bír.
Úgy tűnik, a kormány nem a stadionokon, nem a luxus-beruházásokon, esetleg a túlárazott korrupciógyanús közbeszerzéseken, nem az úszó vb-n, a Várba költözésen (és napestig sorolhatnánk a drága, értelmetlen és elfolyó közpénzcsapokat) spórol, hanem a legkisebb keresetű nyugdíjasokon.
A kormány ezek szerint a 40 négyzetméteres lakásban havi 50 rongyból nyomorgó, a gyógyszereit és számláit kifizetni nem tudó 70 éves Noncsi nénire, a vidéki parasztházban 80 évesen tevékenykedő Józsi bácsira nem kíván tovább költeni.
A kormány szerint teljesen korrekt, hogy nettó 1 millás havi fizetéssel is jár a családi pótlék, a rezsicsökkentés, de Noncsi néni és Józsi bácsi ne dőzsöljön már, fizesse ki szépen az életben maradásához szükséges házi segítségnyújtásért járó pénzt.
Mert Noncsi néninek és Józsi bácsinak az ápoló segít esetenként bevásárolni, mivel már csak bottal mozognak, ő segít a villanyszámla kifizetésében – mert ezek az emberek nem tudnak már sorban állni a postán, nincs laptopjuk, internethozzáférésük vagy okostelefonjuk – ő hív szerelőt nekik, és ő gondoskodik róluk. Mert az állam feladata gondoskodni a szegényekről és az idősekről, ha nincs senkijük, aki ezt megteheti. De a mostani magyar állam ezt nem így gondolja. Fizessen csak havi több tízezer forintot, hónap végén pedig, amikor már nincs pénz, küldje el az ápolót, vagy hazudjon neki valamit szégyenében, miért nem tudja fizetni.
Ilyet tényleg csak konkrétan gonosz emberek tudnak kitalálni.
(kím)