Nyomozásba kezdett az ukrán rendőrség egy illegális letartóztatási eset kapcsán, ami Kijevben egy újrakezdődő Majdan-tüntetést követően történt.
Hétfőn a rendőrség szóvivője kijelentette, hogy már vizsgálják az esetet, valaki ugyanis szombaton feloszlatott egy tüntetést Kijevben, és őrizetbe vettek egy tüntetőt, akit utána egy autóba tuszkoltak és egyelőre ismeretlen helyre vittek – csakhogy se az oszlatást, se a letartóztatást nem a rendőrség hajtotta végre.
Szombaton újabb sátorépítés és egy kormányellenes megmozdulás kezdődött Kijevben, ahol a tüntetők követelték, hogy Petro Porosenko számoljon el az elmúlt egy évben végzett munkával. Eredetileg a rendőrség is kivonult a tüntetés helyszínére, mivel a résztvevők nem kaptak engedélyt se a megmozdulásra, se a sátrak elhelyezésére, így felszólították őket, hogy távolítsák el a sátortábort. Később azonban nem a rendőrök léptek fel a tüntetők ellen, hanem ismeretlenekből álló egyenruhás, maszkos csoport jelent meg a helyszínen, akik igen hamar feloszlatták a tömeget, és egy tüntetőt letartóztattak, majd magukkal vittek.
A rendőrségnek egyelőre nincsenek információi arról, hogy kik voltak az elkövetők, valamint arról sem, hogy az elfogott tüntetőt hova vihették. A későbbiekben azonban a rendőrség is beavatkozott, és több személyt letartóztattak, az ő kihallgatásuk jelenleg zajlik.
2013 augusztusában Szergej Razumovszkij, az ukrán hírszerzés egykori tisztje egy interjú során kijelentette, hogy információi szerint az Egyesült Államok Ukrajna destabilizálására készül, és erre a célra több mint kétezer zsoldost vontak össze Bécs környékén. Ugyanazon év novemberében kormányellenes megmozdulások szerveződtek, majd 2014 február végére a kormányt eltávolították a hatalomból.
Az atlantista hatalomátvétel során eszközként felhasználták a belföldi szélsőjobboldalt, amit ennek érdekében felfegyvereztek és jelentős anyagi támogatásokhoz juttattak. Az atlantista puccs óta ellenőrizetlen magánhadseregek működnek az országban, és a fegyveres extrémista csoportok szabadon tevékenykednek. Ukrajnában az állam mára nem rendelkezik erőszakmonopóliummal, és a kormány nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, amit a szombati illegális letartóztatás esete is mutat.


http://hidfo.ru/2015/06/kijevben-elszabadultak-az-extremista-csoportok/