2015. június 8., hétfő

Jól fizet a fideszes álláshalmozás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából megyénként egy-egy miniszteri biztost nevezett ki – az ezekről szóló utasítások a hétfői Hivatalos Értesítőben jelentek meg. Az utasítások elsőre unalmasnak tűnhetnek, ám kiderült, hogy a megyei fejlesztési biztosok – akik 2015. június 1-jétől 2015. november 30-áig töltik be tisztségüket – között korábban magas beosztásban szerepelt fideszes politikusok is akadnak, és pénzt is kapnak új pozíciójukban.
További érdekesség, hogy ugyan eredetileg a megyei biztosok díjazás nélkül látták volna el a feladatukat, de alig tíz nappal a kinevezésüket követően módosult a rájuk vonatkozó jogszabály. Emiatt 748 ezer forintos helyettes államtitkári illetményre is igényt tarthatnak az újdonsült miniszteri biztosok – mutatott rá szerdai lapszámában a Blikk.
Na de lássuk a névsort: Font Sándor (Bács-Kiskun), Hargitai János (Baranya), Vantara Gyula (Békés), Riz Gábor (Borsod-Abaúj-Zemplén), B. Nagy László (Csongrád), Varga Gábor (Fejér), Simon Róbert Balázs (Győr-Moson-Sopron), Tiba István (Hajdú-Bihar), Nyitrai Zsolt (Heves), Bene Ildikó (Jász-Nagykun-Szolnok), Völner Pál (Komárom-Esztergom), Balla Mihály (Nógrád), Szűcs Lajos (Pest), Móring József Attila (Somogy), Lipők Sándor (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Hirt Ferenc (Tolna), Ágh Péter (Vas), Kovács Zoltán (Veszprém), Manninger Jenő (Zala).
A Blikk szerint a legjobban a szabolcsi Lipők Sándor jár, aki tavaly óta már nem parlamenti honatya, így jövedelme 748 ezer forinttal emelkedik. Rajta kívül mindannyian képviselők – azaz a Fidesz korábbi szóhasználata szerint álláshalmozók.
A nagyobbik kormánypárt még az előző ciklusban jelentette be, hogy véget vet az álláshalmozó képviselők korának, sokaknak dönteni kellett: polgármesteri hivatalban vagy a parlamentben ücsörögnének-e inkább, és vennék fel az adott munka után járó fizetést.
Ehhez képest most mégis újabb pozíciót kapott 18 képviselő. Ők egyébként nem járnak olyan jól, mint Lipők, hiszen ha megkapják a helyettes államtitkári bért, a képviselői alapilletményük egy részéről le kell mondaniuk. A Blikk összeállítása szerint tucatnyian közülük mindenképpen jobban járnak. Összesen kilencen – köztük Ágh Péter vasi, Nyitrai Zsolt hevesi vagy Manninger Jenő zalai megyei biztos – számíthatnak csaknem 224 ezres pluszra – írja a lap. Hárman újabb százezer forintot vághatnak zsebre havonta, míg a többieknek nem változik a bére.
A lap egyébként kereste kérdéseivel a Miniszterelnökséget, de még nem kaptak választ.
Ágh sokat autózik
ágh
A biztossá vált képviselők közül egyébként ők ketten a legismertebbek. Ágh Péter 2006-ban országos listáról bejutva a Fidesz-frakció legfiatalabb tagja lett, 2009-től 2015-ig volt a párt ifjúsági szervezetének, a Fidelitasnak az elnöke. Júniusban már bekerült a hírekbe egy fényűző adattal: a nyári szünetben is használja parlamenti benzinkártyáját (rajta kívül 109 képviselő utazik így választókerülete és az Országgyűlés között). Ágh költötte el a legtöbb pénzt benzinre, tavaly augusztusban 237 ezer forintot, azaz naponta 200 kilométert autókázott.
Nyitrai Zsolt 1994 óta dolgozik a Fideszben, 2006 és 2010 között a párt operatív igazgatója volt, majd infokommunikációs államtitkárként dolgozott. Az unió soros elnökségében is szerepet vállalt, aztán ő felelt a Fidesz társadalmi kapcsolataiért. A netadós tüntetések során előtúrták azt a 2008-as videót, amelyen azt mondja: „nyilvánvalóan számunkra elfogadhatatlan az internet bármilyen típusú megsarcolása”.
Érdemes még megemlíteni Völner Pál nevét, aki infrastruktúráért felelős államtitkárként tevékenykedett az előző ciklusban. Ő a Fidesz választókerületi elnöke Komárom-Esztergom megyében, így az ő tiszte volt bejelenteni májusban, hogy feloszlatta magát a 160 fős esztergomi Fidesz.
Mit csinál egy megyei fejlesztési miniszteri biztos?
A megyei jogú városok, a megyei önkormányzatok, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok képviselőivel együttműködve koordinálja a projekt-előkészítő és projektmenedzsment-struktúra kialakítását. Közreműködik a feladatokhoz szükséges humánerőforrás-kapacitás mennyiségi és minőségi felmérésében, a követelmények meghatározásában, ellátja a humánerőforrás képzésével és oktatásával összefüggő koordinatív feladatokat. Irányítja a megyei kedvezményezettek számára szükséges megyei szintű képzések és workshopok megrendezését, és kapcsolatot tart a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságának koordinációs feladatot ellátó szervezeti egységeivel és az irányító hatóságok vezetőivel. A biztosok tevékenységét a Miniszterelnökséget vezető miniszter – azaz Lázár János – irányítja.
(vs)
Bal-Rad komm: Nem is csoda, hogy ennyi rengeteg tennivaló és JAVADALMAZÁS tudatban tartása nem mindegyiknek sikerül! Oszt’ elfelejtik bevallani a jövedelmüket!
Kész csuda, hogy Lézer Janinknak olyan kiváló memóriája van. Még a JÖVŐNKET is látja! Azt, hogy az NEKÜNK nem lesz!
De sebaj! Beosztottjai bérezése MÁR MOST MEGHALADJA a Nyugat-európait! (Kategóriájában is!) Igaz, ők NEM ÁLLÁSHALMOZÓK! Ők azon kevés polihisztorok csapatát alkotják, akikre az ÉLET SZÁMTALAN TERÜLETÉN elengedhetetlenül nagy szüksége van a NEMZET(i)NEK! Ez részükről önfeláldozás a Nemzeti Ügyek oltárán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése