2015. április 16., csütörtök

Online piacon árulják az ukránok a nyugati harcjárműveket

Miközben egyes sajtóorgánumok szerint a nyugati országok azon tanakodnak, hogy fel merjék-e vállalni az Ukrajnának történő fegyverszállítást, az ukrán hadsereg illetékesei már rég továbbértékesítették a nyugati országokból érkező fegyverek egy részét. Aki akar brit páncélost venni és van elég pénze, megteheti.
Az ukrán konfliktus kezdetén már a legelső segélyszállítmányok esetében látni lehetett, mi történik, amikor idegen hatalmak egy felbomlóban lévő katonai struktúrát akarnak fegyverrel ellátni. Tavaly nyáron az amerikai hadsereg által segélyként küldött, előrecsomagolt ételadagokat lehetett online piacfelületeken megvásárolni (az elosztásért felelős személyek kihasználták a kaotikus állapotokat, és saját zsebre értékesítettek). Mára ez a helyzet annyit változott, hogy az ukrán online piacon nem amerikai ételadagokat és kitüntetéseket árulnak, hanem a nyugati országok által nagyon is leszállított harcjárműveket. Nem tudni, hogy kik folytatják a brit harcjárművek értékesítését Ukrajnában, de tény, hogy tehetősebb ukránok több tucat Saxon AT105-öst vásárolhattak egy online értékesítési felületen. A Saxon AT105 a brit szárazföldi erők páncélozott szállító járműve, ami a vt-group.com.ua weboldalon szabadon megvásárolható volt.
AT105
Feltételezhető, hogy ilyen árut nem egyszerű magánszemélyek vásárolnak, hanem az országban működő tucatnyi magánhadsereg enyhén szólva is illegális ellátása zajlik ilyen módon, de mindez nem változtat azon a tényen, hogy amit a nyugati országok az ukrán hadseregnek küldenek, annak egy része online aukciós felületeken végzi, – utána pedig ki tudja, milyen kezekbe kerül.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése