Az elmúlt nyáron többször demonstráltak a magyarországi tejtermelők az import dobozos tejek dömpingára miatt. Már akkor jelezték a kormányzati döntéshozóknak, hogy a véleményük szerint áfacsalással polcokra kerülő, első sorban szlovák tej padlóra küldheti a hazai tejágazatot.

A tüntetés után Agroinform.hu Szlovákiában azt tapasztalta, hogy a Magyarországon is forgalmazott tejek a gyártó országban 40-50 forinttal többe kerülnek. Így az a paradox helyzet állt elő, hogy a határ menti üzletekben a szlovákoknak is megéri Magyarországra jönni és szlovák tejet vásárolni.

A tejesek demonstrációja után az agrárkormányzat segítséget ígért a termelőknek, s az őszi hónapokban valóban le is foglaltak néhány kamionnyi szlovák tejet. Az összes lefoglalt mennyiség kb. 100 ezer liter volt a néhány hónap alatt,ugyanakkor ágazati becslések szerint napi 1 millió liter tej érkezik az országba. Tejpiaci szereplők akkor azt nyilatkozták, hogy ezek csak látszatintézkedések, nem oldják meg a valódi problémát.

A helyzet azóta sem javult, a tavaly nyári 110 forint körüli nyerstej felvásárlási ár ma már csak 80-85 forint között van, mélyen az önköltségi ár alatt. A feldolgozók azzal indokolják az árakat, hogy a késztermék piacon meg kell küzdeniük az olcsó külföldi tejekkel. A helyzetet érdekessé teszi, hogy mind Magyarországon, mind pedig Szlovákiában keresleti piac van, gyakorlatilag a nyerstej hiánya a jellemző. Vagyis nem arról van szó, hogy a többlettermelését Szlovákia dömpingáron Magyarországra zúdítja. Sokkal inkább az lehet a gond, hogy továbbra is az áfacsalók mozgatják a piacot, s ez alól nem kivétel Szlovákia sem, ott ugyanis a lengyel és a cseh tej az olcsóbb a hazainál. Szlovákiában a tej áfája 20 százalék, Magyarországon pedig 18.

Magyarországon az import, 1,5 százalékos dobozos UHT tej ára a demonstrációk óta még olcsóbb lett, a legtöbb hazai kereskedelmi lánc 145 forintért kínálja, ami közgazdasági nonszensz - mondta Agroinform.hu-nak Hegedűs Imre tejtermelő, a több mint 1000 tehenet fejő Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója.

De, hogy kerülhet ennyibe a tej? Érdemes visszaszámolni az árból!

- a 145 Ft-os fogyasztói árú tejnek 123 Ft a nettó ára,

- 5 százalékos kiskereskedelmi árrést feltételezve 107 Ft-ért kapja az üzletlánc a tejet a nagykereskedőtől,

- kb. 7 forint a logisztikai költség a gyárkaputól az üzletek polcáig,

- legalább 30 Ft-ba kerül a nem kupakos, hajtogatott tejesdoboz, így már 70 forintnál járunk,

- gyártási költség (pasztőrözés, fölözés stb.) 20 forint / kg - már 50 forintnál tartunk,

- nyerstej logisztika (fejőháztól a feldolgozóig) kb. 7 Ft - 43 forintnál tartunk

- zsírkorrekció (a 3,8 %-os tejből 1,5 %-os tej lesz): jelenleg kb. 600 forint a tejzsír kilója, így ha 2 %-ot elvesznek a nyerstejből, akkor az kilónként 12 forint bevétel a feldolgozónak, vagyis a végeredmény 55 forint.

Elvileg tehát, a 145 forintos polcár 55 forintos nyerstej árat feltételez. Igen ám, de Szlovákiában a nyerstej ára megegyezik a hazai nyerstej felvásárlási árával, vagyis 80-85 forint (euróból átszámolva). A különbség megegyezik a késztermék áfájával, azaz Hegedűs Imre és a tejtermelők szerint csak akkor lehet 145 forintért dobozos UHT tejet értékesíteni, ha annak valaki elcsalja az áfáját. A termelő úgy véli, ez közvetett bizonyíték, a magyar kormányzat mégsem tesz semmit ennek felgöngyölítése érdekében, pedig nyilvánvaló, hogy a többi olcsó import élelmiszer esetében is hasonló lehet helyzet, hiszen máshol sem tudnak olcsóbban termelni, élelmiszert előállítani. Akár ezermilliárdos nagyságrendben esik el Magyarország így áfabevételtől " teszi hozzá. A szakember azt mondja, az „állam asszisztálása vagy szemet hunyása nélkül" mindez nem volna lehetséges. "Vagy én asszisztálok a lopáshoz, vagy olyan hülye vagyok, hogy nem érdemlem meg a fizetésemet" - mondja.

Véleménye szerint a bevezetett ekáer-rendszer nem csak hogy felesleges, hiszen a nyomon-követhetőséget már rég törvény írta elő, hanem újabb kiskaput nyitott meg az áfacsalók előtt. Számára érthetetlen, hogy amikor az ő telephelyéről elindul egy szállítmány egyik tejfeldolgozóba, azt is neki kell a rendszerben regisztrálni időpont és rendszám megjelöléssel, de azt is, hogy megérkezett. Hegedűs szerint ez a "világ legnagyobb kiskapuja" a csaláshoz.

A hosszú távú megoldás minden bizonnyal az áfa csökkentése lehetne, amíg ez nem történik meg, addig érdemes ügyeskedni a piacon.



(agroinform.hu)

http://www.bumm.sk/kulfold/2015/04/16/hogy-kerulhet-55-forintba-a-szlovak-tej-magyarorszagon