2015. április 16., csütörtök

Moszkvába érkezik az iráni védelmi miniszter

Hosszein Degán
Háromnapos látogatásra utazik Moszkvába Hosszein Degán iráni védelmi miniszter, ahol Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel folytat majd személyes megbeszélést. A találkozó során rendezésre kerül az S-300 légvédelmi rendszer Iránba szállításának kérdése. Degán április 16-17-én részt vesz az orosz védelmi minisztérium által szervezett 4. nemzetközi biztonságpolitikai konferencián, ahol előadást tart, majd személyes megbeszélést folytat a fórumra számos országból érkező képviselőkkel.
Vlagyimir Putyin orosz államfő április 13-án oldotta fel a tilalmat az S-300 légvédelmi komplexum Iránnak történő eladásáról. Az új import haditechnika megakadályozza az Egyesült Államokat abban, hogy gond nélkül csapást mérhessen az iráni nukleáris létesítményekre, ha az atomprogram kapcsán kötött megállapodás nem bizonyul tartósnak. Az orosz biztonságpolitikai szakértők által is radikálisnak nevezett lépés gyakorlatilag vakfolttá teheti Iránt az amerikai légierő számára, ami elveszíti fölényét a térségben és így Washington kénytelen lesz egyenlő félként tárgyalni az iráni politikusokkal.
https://hidfo2015.wordpress.com/



Degán: új katonai szövetséget kell létrehozni a NATO megállítására

Hosszein Degán iráni védelmi miniszter moszkvai látogatása alkalmából javaslatot tett az Irán, India, Kína és Oroszország közti katonai együttműködés fokozására, hogy a NATO keleti terjeszkedését együtt állíthassák meg. A védelmi miniszter lényegében egy új katonai szövetség létrehozását javasolta, ami együttes erővel lép fel a nyugati katonai tömb agressziója és további terjeszkedése ellen.
Degán a IV. moszkvai nemzetközi biztonságpolitikai konferencia során előirányozta, hogy az említett országok azonnali hatállyal kezdjék meg az új szövetség kiépítésére tett lépéseket. A védelmi miniszter beszédének nagy részében a Szaúd-Arábia által kezdett katonai beavatkozással és terrorista-veszéllyel foglalkozott, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a terrorista csoportok folyamatos fegyverkezést folytatnak Afganisztánban, az Észak-Kaukázusban, Közép-Ázsiában, Indiában, Nyugat-Kínában és Európában, miközben közvetve vagy közvetlen módon valamennyi ilyen terrorszervezet Washington geopolitikai érdekeit képviseli.
A védelmi miniszter előirányozta, hogy az Irán, India, Kína és Oroszország közti katonai együttműködés elsődleges célja a NATO megállítása és az amerikaiak globális rakétarendszere kiépítésének megakadályozása legyen.
Degán részletesen kifejtette, hogy a nyugati országok által támogatott terrorista csoportok jelenleg egy átmeneti állapotban vannak a viszonylag kisebb kockázatot jelentő terrorfenyegetés és a reguláris katonai struktúrák felépítése közt, emiatt egy új katonai szövetség fegyveres erőinek közös fellépése szükséges, hogy a szervezett terrorista hálózat terjeszkedését megállítsák. Degán egyben figyelmeztette is ezen országokat, hogy a bűnözői csoportok támogatói – a nyugati elit – nem tartják magukat semmiféle humanitárius vagy morális értékhez, lételemük a pusztítás, és az általuk támogatott terrorista csoportok végül saját országaik stabilitását és biztonságát is aláássák majd.
A védelmi miniszter rávilágított, hogy a nyugati országok fegyveres ellenzéki csoportokat állítottak fel a szíriai és iraki kormányok eltávolítására, de ezek a szervezetek később általuk is irányíthatatlanná válnak, szaktudásukat és harctéren szerzett tapasztalataikat ellenőrizetlenül továbbadva egy nemzetközi terroristahálózatot építenek fel, ami később nem csak a nyugati világ ellen, hanem valamennyi fejlett és fejlődő ország ellen fordul. A NATO emiatt a nyugati civilizáció eddig elért eredményeit teszi kockára a terrorszervezetek saját céljaira történő felhasználásával. Degán felhívása szerint egy olyan katonai erőt kell létrehozni, ami a NATO katonai potenciálját meghaladja, magában foglalja a világ szabad országait, és elsöprő erővel tud fellépni mindazok ellen, akik saját céljaikat katonai agresszióval, fegyvercsempészettel, merényletekkel és tömeggyilkosságokkal akarják elérni.
Degán emellett kifejtette, hogy a katonai, atomenergetikai, egészségügyi, pénzügyi és más globális rendszerek kibertámadásokkal szembeni sebezhetősége kritikus szintre jutott, és a háromnapos konferencián részt vevő országoknak erre a fenyegetésre is közös megoldást kell találniuk. A védelmi miniszter emellett kihangsúlyozta annak fontosságát, hogy ezen országok együttesen lépjenek fel az ENSZ szervezetében annak kapcsán, hogy a háborúkért és felforgatásért felelős személyek – főként amerikai tisztviselők – felelősségre vonása mihamarabb megtörténjen.

https://hidfo2015.wordpress.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése