Thomas Drake hidfo.ru
Április 23-án a német sajtóban terjedni kezdett a hír, miszerint az ország nemzetbiztonsági hivatala együttműködött az amerikai hírszerzéssel, és éveken át az amerikaiaknak szolgáltatott információkat általuk megfigyelt európai politikusokról és vállalatokról. A Bundesnachrichtendienst – német hírszerzés – súlyosan sértette az ország alkotmányát azzal, hogy nem csak segédkezett az amerikai National Security Agency (Nemzetbiztonsági Ügynökség) európai felderítésében, de gyakorlatilag az NSA európai szekciójaként működött az utóbbi évtizedek során. Erről Thomas Drake számolt be, aki az NSA kötelékében töltött évek után végül kitálalt a sajtónak, így nyilvánosságra jutott, hogy a BND nem Németország biztonsága érdekében, hanem az amerikaiak számára folytat adatgyűjtés Európában.
A német sajtóban terjedő hírek szerint az NSA mintegy 800000 IP-címet, telefonszámot és e-mail címet osztott ki a BND számára, amit a németek figyeltek meg, de az adatokat folyamatosan kiszolgáltatták az amerikaiaknak. Az IP-címek egy része európai politikusokhoz és vállalatokhoz tartozott, de a célpontok közt volt az európai légi irányítás és űrkutatási hivatal is. Drake szerint az NSA és DNS közti kapcsolatok a 2001 szeptember 11-i terrortámadást követően váltak ilyen szorossá, de ennek kapcsán nem feltétlen lehet szövetségi viszonyról beszélni, mert az adatszolgáltatás egyoldalú volt, és miközben az amerikaiak tömeges megfigyelést folytatnak Európa területén, a német hírszerzés nem kapott hasonló mennyiségű adatot amerikai állampolgárokról. “A BND esetében itt az alkotmány teljes semmibe vételéről van szó, de ez nekik semmit nem számít. Mivel nincs számonkérhetőség, semmi nem állítja meg őket.”
Drake szerint az NSA kiterjedt hálózatain keresztül könnyedén elmagyarázzák az embereknek, hogy a tömeges megfigyelésre valamiféle nagyobb jó érdekében, vagy az ő személyes biztonságuk garantálása végett van szükség, így a számonkérhetőség lehetősége is minimalizálódik. Emellett hangsúlyozta, hogy az európai államfők, vagy akár az amerikai elnök nem feltétlen tudnak ezekről a programokról, mert így hihetőbben tudják azt mondani, hogy nincsenek ilyen programok, – ha kirobban a botrány, nem kell hazudniuk, ha nem tudnak róla. A demokráciában a vezető politikusok egyébként is néhány évente cserélődnek, de a titkosszolgálatok irányító szerepe nem változik.
Drake kifejti, hogy a titkosszolgálatok által gyűjtött kolosszális mennyiségű információ a demokrácia felszámolásához vezet, mert lehetővé teszi az információs társadalom fölötti teljes ellenőrzést. Elmondása szerin az Egyesült Államok, az EU tagállamai, Norvégia és Svédország közt is érvényben van ilyenfajta “együttműködés”, és a kormányoknak nincs ellenőrzése a titkosszolgálatok hálózata fölött, ami amerikai ellenőrzés alatt, senki által meg nem választott titkos kormányként irányítja Európát.

http://hidfo.ru/2015/04/a-nemet-hirszerzes-az-amerikaiaknak-kemkedett/