Csinvali nagyköv. hidfo.ru
Dél-Oszétia külügyminisztériumának közleménye szerint Chinvaliban megnyílt a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság hivatalos képviselete. A közlemény szerint a közös történelmi út okán és a baráti kapcsolatok építésének kezdeteként kezdi meg működését a két ország nagykövetsége Dél-Oszétiában, amivel az érintett országok egymás államiságát is kölcsönösen elismerik. Leonyid Tibilov, Dél-Oszétia elnöke kijelentette, hogy készen állnak minden támogatást megadni a két, születőben lévő országnak, és kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a DNK és LNK független államiságát a közeljövőben számos ország elismeri. A Donyecki Népi Köztársaság külügyminisztere szerint már így is rengeteg segítséget kaptak az Ukrajnától elszakadás óta, gyakorlatilag a DNK befektetéseinek és bankrendszerének nagy része Dél-Oszétiának köszönhető.
Oroszország 2008-ban ismerte el független országként Dél-Oszétiát, a Chinvali ellen kezdődő grúz agressziót követően. Dél-Oszétia területén orosz békefenntartók tartózkodnak, és Chinvali minden segítséget megad az Ukrajnától elszakadó területek függetlenségének szavatolásához. Ebbe értelemszerűen a gazdasági és humanitárius segítség is beletartozik, de a hivatalos államközi kapcsolatok felállását követően katonai megállapodásra is sor kerül majd. Dél-Oszétia tavaly júniusban ismerte el hivatalosan a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségét, hivatalos képviseletet azonban egésze mostanáig nem nyitottak.
A nyugati országok Dél-Oszétiát megszállt területként és Grúzia részeként tartják nyilván. A DNK-t szintén Ukrajna részének tartják, és próbálják megszállt területnek nyilvánítani, annak ellenére, hogy Angela Merkel és Francois Hollande is megerősítette, hogy országaik hírszerzése nem tudta alátámasztani az orosz katonai jelenlétről szóló vádakat. Az el nem ismertség azonban a gyakorlatban nem korlátozza a térségi országokat, melyek az utóbbi hónapokban a világ számos országába küldtek delegációt, és a közeljövőben több ország elismerheti függetlenségüket.

http://hidfo.ru/2015/04/a-dnk-nagykovetseget-nyitott-del-oszetiaban/