Az Index.hu kérdésére reagálva a külügyminisztérium kifejtette, hogy a Szijjártó Péter minisztériuma alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháznak volt pénze a Quaestornál, de azt még épp időben, a bukás előtt kivették a brókercégtől.
A külügyminisztérium is megégetheti magát a Quaestor bukásával -írta a lap. Információjuk szerint a csalással gyanúsított cégnél a Szijjártó Péter tárcája alá tartozó több állami cég is jelentős összegeket tartott. A külügyminisztérium sajtóosztálya az Index kérdésére közölte, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium is vezet számlát a botrányos cégnél, tavaly augusztus óta. A lap először azt írta, hogy az Eximbank (Magyar Export-Import Bank) és a MEHIB (Magyar Exporthitel Biztosító) is érintett, azonban ezt –már a cikk megjelenése után– tagadta a külügy. Közölték, hogy ezeknek a cégeknek nem, csak a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak (MNKH) volt számlája a Quaestornál. A cikkre reagálva kiemelték azt is, hogy az MNKH éppen a cégcsoport összeomlása előtt kivette a pénzét a Quaestortól, mivel „az MNKH vezetői figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket.”
A minisztérium cégei az állami vagyont a külügy állítása szerint azért nem az Államkincstárnál tartották, mert a Quaestor volt az egyetlen az értékpapír-szolgáltatók közül „amelyik a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára díjmentesen biztosította szolgáltatásait.”
A kereskedőház egyébként 2012 óta, tehát megalakulása óta veszteséges, pénzük egy részét a Quaestornál nyitott számlán helyezték el, de arról, hogy pontosan mekkora összeget kezeltek itt, nincs egyelőre információ, az Index ez ügyben még a külügy válaszára vár.
(vs)