2015. március 23., hétfő

Fogd a pénzt és fuss!

Teherautók érkeztek Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport vezérének a házához, valamit bepakoltak és elmentek – írja a Blikk, A lap munkatársának nem sikerült elérnie a milliárdost. Tarsoly ellen egyébként még nem indult eljárás, vagyonát sem zárolták.
Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport milliárdos vezére eltűnt a villájából – írja a Blikk, a lap ezt arra érti, hogy újságírója nem találta otthon Tarsolyt, családja sem volt otthon, telefonon sem tudták elérni, viszont egy szomszéd elmondása szerint napokkal korábban teherautók érkeztek a házhoz, amelybe pakoltak, mintha költözködnének.
A Blikk elment Tarsolyék budai zöldövezetben lévő házához, ahol senkit nem találtak, és bár idősebb autók álltak az udvaron, azok állítólag csak a szomszédoké. A szomszédoktól a Blikk munkatársai úgy értesültek, hogy az értékpapírcég csődjének bejelentése után napokig biztonsági emberek vigyáztak a házra, majd az egyik éjszaka három teherautó is érkezett. Azóta a családot sem látták, és a biztonságiak is eltűntek.
tarsoly
Az inkább a Fideszhez közel álló Tarsoly Csaba egyébként nem gyanúsított a Quaestor-ügyben, ezt nehezményezi is az MSZP-s Gőgös Zoltán, aki a Népszavának azt mondta, támogatja, hogy a brókerbotrányban érintett cégek (a Quaestor mellett a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír) tulajdonosainak vagyonát zárolják.
(HVG)


A rendőrség még ki sem hallgatta Tarsoly Csabát

Az információt a Quaestor-tulajdonos jogi képviselője közölte az atv.hu-val. A Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást csalás miatt. Kérdésünkre azt írták, a rendőrség minden büntetőeljárás során egyedileg jár el.
A gyanú szerint 150 milliárd forintos fedezetlen kötvénykibocsátás miatt botrányba keveredett Quaestor tulajdonosát, Tarsoly Csabát eddig csak a bankfelügyelet munkatársai hallgatták meg, tudta meg az atv.hu Papp Gábor ügyvédtől.
tcs
Miután a Blikk információira reagálva Papp ma azt nyilatkozta, hogy ügyfele otthonában dolgozik, és teljes képtelenség azt feltételezni, hogy „eltűnt” volna, megkerestük az ORFK-t, mi lehet a magyarázata, hogy Tarsoly Csabát nem vették őrizetbe, miközben a másik két brókerbotrány érintettjei közül hét személyt már rács helyeztek. Az ORFK későbbre ígért érdemi választ.
Ezután megkerestük Papp Gábort, hogy megtudjuk, milyen nyomozati cselekmények történtek Tarsollyal kapcsolatban. Papp azt mondta, ügyfelét még nem hallgatta ki sem a rendőrség, sem más nyomozóhatóság.
Mi történt két hét alatt?
Mint megírtuk, Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató március 9-én tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A cég indoklása szerint “a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit”.
Az MNB másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.
Az, hogy Tarsolyt az elmúlt két hét során még csak meg sem hallgatta a rendőrség, annak fényében tűnik igazán különösnek, hogy a február végén robbant Buda-Cash, illetve a március 6-án napvilágra került Hungária Értékpapír Zrt-botrány érintettjei közül hét személyt őrizetbe vettek kihallgatásukat követően. Az indoklás szerint erre a szökés illetve elrejtőzés veszélye miatt volt szükség.
Emlékeztetőül: a Buda-Cash ügyben 60 milliárd forint körüli számok keringenek a kárértékkel kapcsolatban, míg a Hungária Értékpapír Zrt-nél egymilliárdról szólnak a hírek.
Megszólalt az ORFK
Mint írtuk, délelőtt megkerestük az ügyben az ORFK-t. Kora délután megjött a rendőrség válaszlevele, amit most kérdéseinkkel együtt közlünk.
atv.hu: Quaestor ügyben miért nem történt őrizetbe vétel? Különös tekintettel arra, hogy a három brókerbotrány közül messze itt a legnagyobb a vélelmezett kárérték, állítólag 150 milliárd forint.
Milyen szakmai elvek mentén dönt az ORFK az őrizetbe vételről?
A Questor ügyben kihallgatták Tarsoly Csabát?
Az ő esetében nem áll fenn az elrejtőzés veszélye?
Ha nem, azt miből állapították meg?
Milyen nyomozati cselekmények zajlanak a Quaestor-ügyben?
ORFK: A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
A rendőrség minden büntetőeljárás során egyedileg jár el a rendelkezésre álló adatok és a vonatkozó szabályok alapján. Az Ön által kérdezett eljárásokban is ezt tette.
A nyomozás érdekeire tekintettel a folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni.
(atv)
Bal-Rad komm: A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség tán’ ki sem fogja hallgatni Tarsoly urat! Még valami olyat találna mondani, ami esetleg árnyékot vethetne valamely dicsfényben feredőző maffiacsaládunkra! Oszt’ oda a demokrácia varázsa! Ennélfogva Tarsoly úrnak semmi oka a bujdokolásra. Tarsoly úr dolgozik. Éppen újjászervezi a bebukott maffiáját. Az élet-volt ez a kis malőr ugye-nem állhat meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése