A szaúdi védelmi minisztérium bejelentése szerint az ország helyreállítja kétoldalú kapcsolatait Oroszországgal, és ennek részeként egy új szövetséget hozhatnak létre a Közel-Keleten. A WorldNetDaily publikációja szerint ennek oka, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közt egyre több érdekellentét merül fel a térségi politikában. Szaúd-Arábia ellenzi, hogy Irán és Washington egyre közelebb kerül egymáshoz, és ellenzik Washington legújabb állásfoglalásait is az iráni atomprogram kapcsán. A szaúdiak Iránt tekintik elsőszámú vetélytársnak a régióban, emiatt rossz szemmel tekintenek arra, hogy az iráni vezetés hajlik az amerikaiakkal való szövetkezésre, és emiatt Szaúd-Arábia új szövetséges után kellett nézzen, hogy térségi hatalmi szerepét megtartsa.
A publikáció emlékeztet arra, hogy korábban Egyiptom szintén Washington szövetségese volt, de mostanra katonai együttműködéseket és szabadkereskedelmi egyezményt kötött Oroszországgal. Ugyanez a külpolitikai irány figyelhető meg Szaúd-Arábia esetében is; Rijád újrakezdte a Moszkvával folytatott dialógust, és a szaúdi sajtó egyre többet beszél arról, hogy meg kell törni az amerikai monopóliumot, több alapra kell helyezni a külpolitikát, és fel kell számolni az Egyesült Államokkal fennálló függő viszonyt.
A szaúdi külpolitikai fordult kezdete óta az ISIS terrorszervezet kiterjesztette tevékenységét a szaúdi határ menti régiókra.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/23/szaud-arabia-stabil-tersegi-hatalom-marad-oroszorszag-szovetsegesekent