A fegyverembargó ellenére Svédországból 250 darab könnyű harckocsit szállítanak Irakba egy cseh cég közvetítésével – adta hírül az MTI a svéd közszolgálati rádióban elhangzottak nyomán.

A katonai járművekből a svéd védelmi beszerzések hivatala (FMV) 2010-ben 350 darabot adott el hivatalosan egy cseh állami cégnek, amely akkor azt mondta, hogy azokra az ottani hadseregnek van szüksége. Később azonban kiderült, hogy az állami cég továbbértékesítette a könnyű páncélosokat egy magáncégnek, az Excalibur Armynak, amely a megvásárolt katonai járművekből most 250-et Iraknak készül eladni.

Az FMV képviseletében Jan Villaume a rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a cseh állami vállalat képviselői „komoly embereknek tűntek”, és „fel sem merült, hogy kételkedni kellene megbízhatóságukban”.

Andrej Cirtec, az Excalibur Army szóvivője azt mondta: nem tud arról, hogy bárki is beavatta-e a svédeket az exportálással kapcsolatos tervekbe, azt ugyanakkor elismerte, hogy az állami cégnek csupán közvetítői szerepe volt.

A cseh fegyverkereskedők egyik képviselője is megszólalt a keddi rádióadásban, és megerősítette a könnyű harckocsik továbbadását az iraki hadseregnek.

A probléma az, hogy a svéd exportszabályok szerint az FMV nem adta volna el a harckocsikat Csehországnak, ha tudta volna, hogy a végfelvásárló Irak. Még akkor sem adták volna el a járműveket, ha tudomásuk lett volna arról, hogy a vevő valójában az Excalibur Army. Jan Villaume a rádiónak azt mondta, hogy a fegyverkereskedő cég korábban megkereste őket, és akkor már tudatták vele, hogy magáncégnek nem értékesítenek.

Peter Wiezeman, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) munkatársa az eladással kapcsolatban azt mondta: a svédek „naivak voltak”. Szerinte Stockholmnak gondolnia kellett volna arra, hogy ezek a harckocsik nem a cseh hadseregnek kellenek, és sokkal alaposabban körbe kellett volna járnia az ügyet.

Svédország korábbi és jelenlegi kormánya is leszögezte, hogy nem ad el fegyvereket Irak számára, mivel azonban ezt a mostani ügyletet végső soron Csehország bonyolítja le, a skandináv állam „nem tud mit csinálni”.

Fegyverek eladásával kapcsolatban már hétfőn is szóba került Csehország. A lengyel Rzeczpospolita című napilap arról számolt be, hogy a kilenc hónapja érvényben lévő uniós embargó ellenére Prága fegyvert szállít Oroszországnak.

MTI