Az átadás elhalasztása ellenére is tovább folytatódik Franciaországban az Oroszország számára gyártott Misztral hajók építése - a második hajó gyártása márciusban jut el abba a fázisba, hogy éles tengeri teszteléseknek vessék alá. A Ria Novosztyi hírügynökség szerint a "Szevasztopol" névre keresztelt hajó a tervezett ütemben kezdi meg a márciusi teszteléseket, a legénység felével. A forrás hozzáteszi, hogy amennyiben az első, át nem adott hajó (a Vlagyivosztok) kapcsán döntés születik, az orosz legénység újra Franciaországba érkezik a Saint-Nazaire kikötőbe, ahol egy másodlagos nyíltvízi tesztelést fognak végrehajtani.
Hídfő.net.ru | Misztral
A két ország 2011-ben írt alá szerződést a hajók gyártásáról Moszkva számára, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben. A szerződést a Roszoboronexport és a DCNS francia gyártó jegyezte, de a szerződésben foglaltakat a gyártó megszegte. 2014 november 14-én kellett volna átadniuk az első hajót a megrendelőnek, november 25-én azonban a francia államfő az ukrán helyzetre hivatkozva bejelentette, hogy elhalasztják az átadást.
A bejelentést megelőzően az Egyesült Államok utasította a NATO főtitkárát, hogy adjon hivatalos ajánlatot Párizsnak a hajók felvásárlására. Ez az ajánlattétel hivatalos formában meg is történt, és Washington nyomásgyakorlással próbálta rávenni a francia kormányt, hogy a szerződést megszegve ne a megrendelőnek, hanem a NATO-nak adja el a hajókat. Moszkva az átadás elhalasztását követően közölte, hogy amennyiben nem teljesítik a szerződés feltételeit 6 hónapon belül, nemzetközi jogi eljárást indítanak Franciaország ellen.
Vlagyimir Putyin orosz államfő az átadás elhalasztása után két nap haladékot adott a francia kormánynak, hogy adjon ki egyértelmű állásfoglalást arról, megszegi-e a szerződést vagy nem. Franciaország azóta nem mondott végleges nemet az átadásra (és mint látható, időközben a második hajó gyártásával is végeznek), viszont azt követően történt egy érdekes eset, melynek során a francia államfő repülőgépe előre be nem jelentett módon, egy távol-keleti útjáról hazafelé kitérőt tett, és az orosz államfővel tárgyaltak Oroszország területén azon a reptéren, ahová a gép a nemvárt kitérőt tette. A találkozón a hivatalos bejelentés szerint természetesen nem esett szó a Mistral ügyről, csak az ukrán válságról. Putyin akkor közölte, hogy ez egy szerződés, aminek a feltételeit a megkötése előtt tárgyalták meg, a szerződés aláírása után értelemszerűen nem lehet újabb feltételeket szabni.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/03/franciaorszagnak-tovabbra-kinos-misztral-ugy