Nem támogatják az ellenzéki pártok, hogy Magyarország az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezetre hivatkozva csatlakozzon a Közel-Kelet erőegyensúlyát felborító nyugati beavatkozáshoz. Mivel az ellenzék nem támogatja, a kormány kétharmados többséggel kellene rendelkezzen a "magyar beavatkozás" elrendeléséhez. Ez a kétharmados többség pedig nincs meg - mint a veszprémi választás lagymatag kampánya is mutatja, elsősorban a Fidesznek volt érdeke a kétharmad "elvesztése". A kormánypártnak most is előnyére válik, hogy nincs meg a kétharmad, - így a nyugati szövetségesek felé van mivel megindokolni, hogy Magyarország ezúttal nem lesz elsősoros bábu az amerikaiak közel-keleti sakktábláján. Keleti szövetségeseink felé pedig elkerülhető az újabb érdekkonfliktus felmerülése, amit Magyarország részvétele okozhatna.
Orbán Viktor elmondása szerint a Fidesz megosztott abban, hogy kell-e a magyar részvétel Irakban. Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a radikális atlantisták támogatják is a magyar beavatkozást, a kormánypárt megteheti, hogy éppen annyi fideszes politikus ellenezze a tervezetet, hogy a kétharmados törvény ne menjen át. Rogán Antal szerint mivel a kormánypártoknak nincs meg a kétharmados többségük, hogy ezt az ügyet keresztülvigyék, ezért úgy ítélik meg, hogy "az IÁ elleni koalícióban való magyar részvételről folyó tárgyalások megrekedtek".
Ugyanakkor a radikális atlantisták jelezték, hogy ők kipótolnák a Fidesz kétharmadát, amennyiben be lehetne vonni Magyarországot egy újabb háborúba. Alig néhány órával azután, hogy a radikális atlantisták a Jobbikot vádolták meg a kormánypárttal összejátszással (jobbikos képviselő távolmaradása miatt ment át egy kétharmados törvény), Szigetvári Viktor, az "Együtt" elnöke máris hajlandóságot mutatott arra, hogy pártja együttműködjön azzal a kormánnyal, amit rendszerint csak jogtipró diktatúrának neveznek.
Hídfő.net.ru | Szigetvári ViktorEgyütt szavazna a kormánnyal, ha be kell vonni az országot egy háborúba
Az iraki helyzet kapcsán a kormánypárt megosztottsága egyébként érthető: a mai iraki helyzet már nem az az iraki helyzet, ami néhány hónappal ezelőtt. Már nem csak a kormányerők, a nyugati koalíció, a nyugatiak által támogatott terroristák és a kurd milíciák szerepelnek az egyenletben - az iraki kormány nemrég Irán katonai segítségét kérte a nyugati országok által támogatott terroristák felszámolásában.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/03/radikalis-atlantistakra-mindig-szamithat-korm