Hídfő.net.ru | Ukrán nehézfegyverzet
A Donyecki Népi Köztársaság fegyverei erőinek parancsnokhelyettese tegnap este felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán kormány újból összpontosítani kezdte a nehézfegyverzetet az ütközőzóna határán. A DNK fegyveres erőinek felderítése szerint az ukrán csapatok 20-30 kilométerre a kontaktvonaltól elkezdték összevonni a nehézfegyverzetet, és ezzel megszegték a minszki egyezményt.
Eduard Baszurin egy sajtótájékoztatón jelentette be mindezt, hozzátéve, hogy az ukrán erők nem csak a korábban kivont fegyverzetet összpontosítják, hanem újabb egységek is érkeztek, vagyis az ukránok soraik rendezésére használják fel a minszki egyezményt, amit rövid ideig tartó, átmeneti fegyverszünetnek tartanak.
A helyettes elmondása szerint ezzel párhuzamosan Kijev újabb ürügyet gyárt a háború folytatására, és azt állítja, hogy a DNK visszafordította a kivont fegyverzetet, és nem hagyják el a frontot.
A tegnapi nap folyamán először arról számoltak be a donyeckiek, hogy a DNK és a Luganszki Népi Köztársaság is kivonta a nehézfegyverzetet a frontvonalról, hogy tejesítsék a Kijevvel aláírt szerződés feltételeit. Baszurin hozzátette, a kivonást az EBESZ megfigyelői tevékenysége mellett tették meg, így az EBESZ igazolhatja, hogy nem a népfelkelők szegték meg a minszki egyezményt.
A minszki megállapodást, február 12-én kötötték meg, miután Németország és Franciaország vezetői Moszkvába látogattak, ahol - Washingtonnal nem egyeztetve - külön javaslatot tettek az ukrán helyzet rendezésére. A találkozót követően újabb tárgyalássorozatra került sor Minszkben, ekkor született a többek között a nehézfegyverek azonnali kivonását és Ukrajna decentralizálását előíró egyezmény. Az európai hatalmakkal ellentétben Washington bevallottan több milliárd dollárt költött Ukrajna "demokratizálására", és az amerikai kormánynak nem érdeke az ukrán helyzet rendezése. Az ukrán hadsereg amerikai instruktorokkal és zsoldosokkal van feltöltve, így elképzelhető, hogy olyan alakulatok szegik meg a minszki egyezményt, melyek nem Kijev, hanem Washington irányítása alatt vanak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/02/maris-megszegtek-minszki-egyezmenyt



akn
Donbasszban a harctéri helyzet tegnap estéhez képest szinte semmit nem változott.
Az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt, csak a “megszokott helyeken” volt zajongás. Ehhez még kapcsolódik Avgyejevka, ahonnan rendszerint lőtte-lövi a valcmanista latortüzérség-elsősorban is-Donyecket, és a környékbeli településeket, valamint a donyecki repteret. Az éjszaka két latorüteget lepett meg munkálkodás közben egy századnyi népköztársasági rohamosztagos. A mintegy negyedórányi rajtaütést követően minden milicista épségben megjelent a gyülekezőhelyen. Munkálkodásuk eredményére csak abból lehet következtetni, hogy a műveleti területről reggel nyolc óráig egyetlen lövés sem történt.
Ma reggelre egyébként kikalkulálták a népköztársaságiak, hogy Donyecknek és a reptérnek kétpercenként jut egy latortüzérségi nehézgránát.
A tegnapi nap legkülönösebb esete Krasznyüj Lucshoz kapcsolódik. A magunk mögött hagyott hétvégén a városban és a környékén szombaton hajnalban “nagytakarítás” vette kezdetét, ami egészen vasárnap délutánig eltartott.
A Luhanszki Népköztársaság különleges rendőri erői “hatástalanítottak” a városban egy önmagát a “kozákok támogatóinak” nevező fegyveres rablóbandát, amely harcokban mindezidáig nem vett részt, ám rendszeresen martalóctevékenységet folytattak Krasznyüj Lucsban és környékén. Civileket éppúgy kiraboltak éjjel-nappal, mint nagy áruházakat vagy aprócska boltokat. A meglehetősen szűkszavú beszámoló az eset körülményeire részletesen nem tért ki, csak említi: a problémát az arra illetékesek megoldották. (A részleteket olvasóink fantáziájára bízzuk!)

https://balrad.wordpress.com/2015/03/02/hetvegi-takaritas-donbasszban/