Hídfő.net.ru | Iraki offenzíva Tikrit
Több mint 30000 főt számláló, síita milíciákból és szunnita törzsi alakulatokból álló fegyveres erő vesz részt Irak területén abban a hadmozdulatban, melynek részeként a kormányerők felszabadítják az ISIS által ellenőrzés alatt tartott területek központjához, Moszulhoz vezető főútvonal legjelentősebb akadályát, Tikrit városát, ami jelenleg egy terrorista erődítményként működik. Iraki tisztviselők szerint továbbra sem egyértelmű, hogy az amerikai vezetésű koalíció részt vesz-e a terrorellenes műveletben.
A terrorszervezet tavaly nyáron egy villámháborús terv részeként foglalta el Moszul és Tikrit városát. Az iraki biztonsági erők már több alkalommal próbálták felszabadítani a Bagdadtól alig 140 kilométerre található területet, de minden eddigi próbálkozásuk kudarccal végződött. A terroristák modern amerikai fegyverzettel rendelkeznek, jól felszereltek, ellátmányban nincs hiányuk, és valamennyien képzett katonák.
Az ISIS Tikrit területéről való kiűzés hatalmas győzelem lenne a kormányerők számára, nem tudni azonban, hogy az amerikaiak hogyan vesznek részt, vagy részt vesznek-e egyáltalán a terrorszervezet erődítménye elleni támadásban. Iraki kormánytisztviselők rendre arról számolnak be, hogy az amerikai vezetésű koalíció gépei a terroristáknak dobják le a fegyverszállítmányokat, az amerikai légierő gépei pedig nem egy alkalommal a kormányerők ellen hajtottak végre légicsapásokat, ha azok jelentős előrelépést értek el a terrorszervezet elleni harcban.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/02/irak-kiterjedt-terrorellenes-hadmozdulatot-kezd