Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt kijelentette: tartóssá válik a tűzszünet Kelet-Ukrajnában, mert “kézzelfogható előrelépés” történt a minszki megállapodásban foglalt intézkedések végrehajtásában. Az amerikai diplomáciát vezető John Kerry ugyancsak Genfben az ukrajnai emberijog-sértések kivizsgálására szólított. A két miniszter előzőleg mintegy 80 percen keresztül tárgyalt egymással az ukrán helyzetről egy genfi szállodában.
“A nehézfegyverzet visszavonásával tartóssá válik a tűzszünet” – mondta Lavrov az Emberi Jogi Tanács előtt, arra szólítva fel a kijevi hatóságokat, hogy oldják fel a “Donyec-medence körüli de facto blokádot”, állítsák helyre a gazdasági kapcsolatokat és kezdjék meg a szociális ellátások kifizetését.
“Súlyos a felelősségük azoknak, akik fegyverszállítással szabotálni akarják a békés megoldást” – tette hozzá Lavrov, az Egyesült Államok szándékaira utalva.
Kerry viszont a kelet-ukrajnai jogsértések kivizsgálására szólította fel az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát.
Az amerikai miniszter leszögezte, hogy elkerülhetetlenül további következményekkel fog járni Oroszországra nézve, ha nem teljesítik a február 12-i minszki megállapodásban foglaltakat. Hozzátette: a Moszkva-párti szeparatistáknak a kelet-ukrajnai Debalceve és Mariupol környékén is be kell tartaniuk a tűzszüneti egyezményt.
A két fél között súlyos diplomáciai feszültséget okozott, hogy Kerry az amerikai szenátusban múlt héten igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek jelen sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés.
Helyszíni beszámolók szerint a hétfői találkozó is meglehetősen feszült légkörben folyt. A korábbi alkalmakkal ellentétben a két miniszter egyike sem mosolygott, amikor a tanácskozás elején kezet fogtak a kamerák előtt.
(MTI)