Vincent Stewart, az USA Védelmi Hírszerző Ügynökségének igazgatója kijelentette, hogy Ukrajna semmivel sem kerül jobb helyzetbe, ha amerikai fegyvereket kap. Az Egyesült Államok ugyanis semmiképpen sem adhatja el a legújabb technológiákat Ukrajnának, a húsz évvel ezelőtti technikával pedig nincs kisegítve Kijev.
Az amerikai vezető kifejtette, hogy az ukrán hadsereg jelenlegi fegyverei sokkal hatékonyabbak, mint az USA húsz évvel ezelőtti eszközei, melyek exportálására lehetőség van. Néhány modernebb technikai eszközt át lehet adni, mint például felderítő drónok, vagy tüzérségi radarok, de ezekkel az ukrán hadsereg nincs kisegítve. Ráadásul, ha komoly haditechnikát szállítana az USA Ukrajnának, szembe kellene néznie azzal, hogy a donbasszi milícia jelenlegi 30-40 éves technológiája helyett a legújabb orosz csúcstechnikával lesz felszerelve pillanatokon belül, mint ahogy azt Putyin elnök már előre jelezte. A mai csúcstechnikát pedig ezek után sem adhatják át Kijevnek, míg az orosz fél nyugodtan ilyenekkel szereli fel az orosz milíciákat. Emellett fennáll annak kockázata is, hogy Ukrajna bármikor elkövethet egy pálfordulást, így nem bízhat meg Washington Kijev szavában. Egy hirtelen politikai fordulattal az amerikaiak által leszállított fegyverek könnyen ellenük fordulhatnak.
A fegyverkezési támogatási verseny terén így nagyon könnyen kerülhet kellemetlen helyzetbe Washington, ami után már csak időhúzásra fog játszani. Ha viszont átadják a régi fejlesztésű fegyvereket, amelyek a előzőekhez hasonlatosan pillanatok alatt ócskavassá változik a donbasszi dombok között.
Hídfő.net.ru | Ukrajna ócskavasRengeteg a kiégett roncs és ócskavas Ukrajnában. Erre a sorsra jutna az amerikai haditechnika is.
Ha ez bekövetkezik, olyan szintű presztízsveszteség éri az Egyesült Államokat, amelyeket már nem lehet kiheverni vagy megmagyarázni, az elmúlt évek hatalmas baklövései és veszteségei után.

Egyáltalán nem biztos azonban, hogy minden amerikai fegyver eljutna a frontra. Ukrajnában kiemelkedően magas a korrupció, az ukrán hadseregnek küldött nyugati támogatások pillanatok alatt megjelennek a feketepiacon, ahogy azt korábban több esetben látni lehetett (amerikai élelmiszeradagoktól kezdve az amerikai ezredes által adott kitüntetésig mindent lehetett kapni e-Bay-en). Ha átadják a csúcstechnológiát, az pillanatok alatt orosz kézre kerülhet, sőt, maguk az ukrán katonák adnák el az oroszoknak, remélve hogy cserébe busás összeget kaphatnak. Nem véletlen, hogy hónapok óta nincs döntés az ügyben. Az sem véletlen, hogy a fekete tengeri USS Donad Cook eset után az amerikai hírszerzés több vezetője lapátra került. Ez már csak az utolsó csepp volt a pohárban az elmúlt idők pofonjainak sorában, amelyet az orosz haditechnikától kellett elszenvedni. Ha Amerika nem adja át a komoly fegyvereket, Ukrajna nemsokára magára marad, és jelenlegi trónbitorló (már egyszer megbukott) politikusainak számot kell adni tetteikért.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/02/kijev-nem-jarna-jol-az-amerikai-fegyverekkel