2015. február 3., kedd

Erdogan visszatérne a kétkulacsos politikához?

Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint az ENSZ mostanra alkalmatlanná vált arra, hogy valamiféle globális vezetést folytasson, és szükségessé vált az ENSZ megreformálása. Erdogan szerint a szervezet zsákutcába jutott, ami leginkább abban mutatkozott meg, hogy holtpontra jutottak a Szíriával kapcsolatos határozatok. "A világ nagyobb mint öt ország. Nem lehet 196 országot öt országra redukálni."
Hídfő.net.ru | Erdogan
A török államfő elmondása szerint nincs igazság a világban, mert hiába egyeztettek Oroszországgal és Kínával, a két ország megvétózta a határozatokat, és miközben több mint 350 ezer ember vesztette életét a szíriai háborúban, "még mindig nincs beavatkozás".
Erdogan szerint igazságtalan az az állapot, hogy az ENSZ öt állandó tagja csak három kontinenst képvisel, és nincs az iszlámot képviselő hang az állandó tagok közt. Ugyanakkor kiemelte, hogy "az ENSZ állandó tagjainak egyébként sincs mit mondaniuk, mivel nincs fennhatóságuk, és nem tudják befolyásolni az eseményeket" a régióban.
Az államfő kifejtette, hogy jelenleg olyan állapotok uralkodnak a globális politikában, mint az első világháború után, és a fennálló aránytalan viszonyokat meg kell változtatni.
Törökország és Oroszország hosszú távú megállapodást kötött az Európába irányuló orosz gázszállításról. A Gazprom gázárkedvezményt kínált a török kormánynak a további projektekre vonatkozóan, a törökök azonban a felajánlott gázárkedvezmény dupláját kérik, és Ankara ezt a követelést most politikai torzsalkodással kívánja alátámasztani.
http://www.hidfo.net.ru/2015/02/03/erdogan-visszaterne-ketkulacsos-politikahoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése