Bár láthatóan voltak súrlódások a német kancellár és a magyar miniszterelnök közt, a hétfői tárgyalások gazdasági szempontból sikeresek voltak: a VS.hu úgy tudja, gyárat építhet a BMW, a Siemens beszáll a Paksi Atomerőműbe, és az Airbus nyerheti el a magyar helikopterbeszerzést. Merkel német üzletembereknek azt mondta: lehet tárgyalni Orbánnal, de néha tart a magyar meglepetésektől.
Több, konkrét iparpolitikai megállapodás született hétfőn, Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóján – értesült a VS.hu magyar kormányzati, illetve német gazdasági forrásokból.
Az energiaszektort érinti az a megállapodás, amely szerint a német Siemens beszáll a Paksi Atomerőmű menedzsmentjébe, illetve technológiával és eszközökkel vesz részt a bővítésben, vagyis Paks 2 megépítésében. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már decemberben beszélt arról: azért döntöttek külsősök bevonása mellett, hogy eloszlassanak minden félelmet az orosz közreműködéssel és orosz tőkéből megvalósuló beruházással kapcsolatban. Akkor azonban céget még nem említett.
Információink szerint körvonalazódik egy hadiipari együttműködés is, amely az Eurocoptert érinti. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a magyar katonai (és részben rendvédelmi) helikopterflotta megújítását (amely 30 helikopter beszerzését jelentené, 172 milliárd forint értékben) a német-francia Airbus Helicopters nyerheti el, nem pedig az amerikai Sikorsky, vagy az olasz-brit AgustaWestland. Korábbi hírek szerint a beszerzést már előkészítették a Honvédelmi Minisztériumban, de a kormány még nem döntött.
A járműgyártás területén is várhatóak újabb német beruházások: úgy tudjuk, hogy magyarországi üzem építését mérlegeli a bajor BMW, de a konkrét helyszínről még nem született döntés. Az is bizonyosnak tűnik, hogy a Mercedes a jelenlegi kecskeméti gyára mellé egy újabbat épít, amelyben egy új modell gyártása indulhat meg.
Információink szerint legmagasabb szinten született megállapodás arról, hogy a német RWE többségi tulajdonában lévő, visontai Mátrai Erőműbe 50 százalékos tulajdonosként beszáll az állam (jelenleg az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek 26 százalékkal hányaddal rendelkezik, ennek növeléséről már egy éve beszélt az akkori fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné – a szerk.), az erőmű pedig további húsz évig fenntartja a lignitre épülő villamosenergia-termelést.
Lehet tárgyalni Orbánnal
Angela Merkel információink szerint hétfőn este, egy magyarországi német vállalatvezetőknek rendezett fórumon arról beszélt, hogy „lehet tárgyalni bármiről Orbán Viktorral”, de néha nem biztos benne, hogy a magyar kormányfő ezek után nem okoz-e neki meglepetést. Üzletemberek ugyanakkor információink szerint azt mondták a kancellárnak: Magyarországon a saját tapasztalataik alapján jobb a helyzet, mint ahogy azt a német sajtó azt bemutatja.
A két kormányfő találkozóján ugyanakkor értesülésünk szerint a kancellár szóba hozta azokat a a követhetetlenül változó magyar gazdasági környezetre vonatkozó kritikákat (utalt erre a sajtótájékoztatón is, mikor azt mondta: „a német gazdaság értékeli, ha megbízható keretfeltételekre talál”), de azt a választ kapta, hogy a világ változik gyorsan, Magyarországnak ehhez kell alkalmazkodnia.
Német üzleti körök sok egyéb mellett az elektronikus árukövető rendszer, az EKÁER hirtelen bevezetését kifogásolták, és még mindig nagyon elégedetlenek a rendszerrel. Egy kormányzati forrás ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: éppen azért kellett olyan gyorsan és váratlanul bevezetni a rendszert, mint ahogy a nyerőgépeket tiltották be, mert ellenkező esetben esetleg olyan lobbizások kezdődtek volna, amelyeknek elképzelhető, hogy nem tudtak volna ellenállni.
(vs)
Bal-Rad komm: Magyarán-ERŐSÖDIK A NÉMET MEGSZÁLLÁS! Oroszország pénzt ad Paks II-re, de a németek KIKÖVETELTÉK maguknak a helyet a menedzsmentben! Ennek a visszautasíthatatlan ajánlatnak Döbrögink nem tudott ellenállni! Adnak ők rabszolgát bőven a BMW-nek is! Csak jöjjön! Növelje a “magyar gazdaság” teljesítményét! Járuljon hozzá az országépítéshez!
“Hadiipari együttműködés” is lesz! Helikoptereket VÁSÁROLUNK! Amit zömmel a németek gyártanak! Mai áron 172 milliárdért. Harminc helikoptert. Hatmilliárdért darabját! A “magyar” honvédség számára. Magyarország “hadserege” lesz a világelső az ezer “katonára” jutó helikopterek számát illetően a világelső! (Vagy mégsem? Merthogy “részben” RENDVÉDELEMRE kellenek a helik! A mi pénzünkből fizetik, hogy arról lőjenek bennünket!)
No magyarok! Ennyit a magyar “függetlenségről”! Merkel Anyó a selyemzsinórt a mi nyakunkba vetette!
AZON FÜGGÜNK!