Elővették az oroszok a világháborús kártyát - vélik a nyugíti sajtósok: több ezer milliárd eurót kérhetnek Németországtól. Ugyanis, ha szankció akkor legyen szankció! Nem mintha Oroszország rá volna szorulva a német alamizsnára, de lehetségesek ilyen utak is jogilag, ha az EU és élen az egykori önmagának csak árnyéka a mai liberális Németország nem hagy fel az ázsiai térséggel szembeni mindennemű háborúval. És nem tesz le Ukrajna Nyugati indíttatású felforgatásáról, békésen hagyva az orosz élettér nem bolsevik tipusú, hanem nemzetállami kibontakozását. Az orosz parlamentben munkacsoportot állítanak fel, hogy átszámolják, mekkora kárt okozott Németország a Szovjetuniónak a második világháborúban. Természetesen Putyin Oroszországa nem egyezik az egykori Szovjetunióval eszmeiségben, de ha kell kénytelen ilyen tipusú fegyvernemeket is bevetni. A javaslatot jegyző képviselő, Mihail Degtyatjov szerint Németország gyakorlatilag semmit nem fizetett a világháborús károkért. A képviselő összesen 3-4 ezer millárd eurósra becsüli a végösszeget.

Az oroszok nincsenek egyedül ezzel az ötlettel: Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök korábban beszélt arról, hogy Németország fizethetne a görögöknek a világháborús károkért. Hoppá! Szorulhat a hurok. Persze a mai liberális-keresztény-demokratikus- szociális (Hogy férnek meg ezek az abszolút ellentétes irányok egy vezetésben az számunkra rejtély?) német kormány hamar elzárkózott, hogy ilyenben nem érdemes reménykedniük.

Várjuk ki a végét! Vajon benyújtják-e a számlát? Hiszen a saját jogi toleranciacsapdájába eshet Eu-s jog szerint Németország...

A mai bárgyú német társadalomért nem kár sajnos, de könnyen megihatják a levét a mai politikai csatározásoknak, ami könnyen megroppanthatja az Eu gerincét adó Németországot.

Gölöncsér Miklós


Németország 3-4 trillió euróval adósa Oroszországnak

Miközben a hazai elemzők azt próbálják kitalálni, hogy miről lehetett szó Angela Merkel tegnapi, és miről lesz szó Vlagyimir Putyin közelgő budapesti tárgyalásán, jól mutatja a két nagyhatalom egyre romló viszonyát, hogy ilyen állítás jelenik meg az Izvesztyija címoldalán, és nem is akárkitől: Mihail Gyegtyarjov Duma-képviselő, Oroszország Liberális Demokrata Pártjának egyik vezetője nyilatkozta a lapnak.

Ha a világháború aktuálpolitikai témaként merül fel, az sohasem jó jel. Gyegtyarjov állítása szerint országa, mint a Szovjetunió jogutóda, egyetlen kopejka jóvátételt sem kapott az egyesített Németországtól a világháborús károkért. Mindezt tetézi, hogy Németország tovább folytatja a károkozást, "a törvénytelen EU-s szankciók" révén, így a jóvátétel ügye nyitott és aktuális kérdés. Emiatt orosz parlamenti képviselők munkacsoportot alakítottak annak számba vételére, hogy mekkora károkat okozott Németország a Szovjetuniónak, és ezért milyen jóvátételben részesült eddig. A II. világháborúban a Szovjetunió elveszítette nemzeti vagyonának 30 %-át, és 27 millió embert, köztük 16 millió civil lakost. Anyagi jóvátételt ezért csak az NDK fizetett, hatszázmilliárd dollárt, az NSZK, illetve az egyesített Németország semmit. Ha nem lett volna háború, Oroszország lakossága ma 300-400 millió lenne, és egészen más lenne a gazdasági helyzet.

Ezzel szemben - hangsúlyozta a képviselő - Németország olyan államoknak fizet jóvátételt, amelyek a háborúban nem is vettek részt. Izraelnek például "a nemzeti-szocializmus igazságtalanságainak jóvátétele" fejében, tekintettel a holokauszt hatmillió áldozatára, 60 milliárd eurót. Gyegtyarjov véleménye szerint Németországnak 3-4 trillió euró jóvátételt kell fizetnie Oroszország számára, és reméli, hogy Fehéroroszország, Ukrajna és a többi, kárt szenvedett volt szovjet köztársaság képviselői is csatlakoznak a munkacsoportjukhoz. Azzal mindenesetre úgy tűnik tisztában vannak a munkacsoportban, hogy a kérdésről nemzetközi tárgyalásokat kellene folytatni, és, mivel a háborúnak hetven éve vége, kicsi az esélye bármiféle megegyezésnek.

Más képviselők megemlítették, hogy korábban az új görög miniszterelnök, Ciprasz ugyancsak szóba hozta a német jóvátételt, mint lezáratlan kérdést. Görögország a német megszállás következtében ugyancsak komoly károkat szenvedett, a veszteséget 162 milliárd euróra teszik, és nekik Németország már kinyilvánította, hogy nem fizet.

A munkacsoport több tagja hangsúlyozta, hogy a háborút követően, 1946-47-ben szerelvényszámra szállította a Szovjetunió a gabonát az éhező Németországnak, holott saját népe is nélkülözött. Lehetséges-e, hogy Merkel kancellár, aki olyan mértékben száll síkra az Oroszországot sújtó újabb szankciókért, ne tudna erről a segítségről, amelyet a győztes nyújtott a legyőzöttnek?


Szerző: Lutz