2015. január 27., kedd

Vitanapot tartanak a bevándorlásról

Parlamenti vitanapot kezdeményez a Fidesz a menekültkérdés és bevándorlás kapcsán - Rogán Antal, a párt frakcióvezetője az M1 műsorában elmondta, hogy a vitanapon minden párt világossá kell tegye véleményét ez ügyben. A frakcióvezető elképzelhetőnek tartja azt is, hogy "bizonyos körben erről az embereket is megkérdezik", ami egyfajta utalásnak tekinthető egy esetleges népszavazásra.
Ha egy a témában tartott referendum megerősíti, hogy a lakosság támogatja a bevándorlás korlátozását, abban az esetben el kell gondolkozni a határok lezárásáról a schengeni övezet felé is. A spanyol belügyminiszter bevallása szerint már több száz terrorista érkezett Szíriából Európába. Emellett a franciaországi terrortámadás is rámutat, hogy a terroristák már Európában vannak, és bármelyik pillanatban történhetnek újabb terrorcselekmények. A mi helyzetünket pedig nagyban megnehezíti, hogy aki már átjutott a schengeni határokon, az szabadon mozog az Európai Unió területén. Ebből a szempontból Magyarország számára nem csak a déli bevándorlók hulláma jelenti a biztonsági kockázatot - az Európai Unió nyugati tagállamaiba hivatalosan elismert adatok szerint is több száz ember tért vissza, akik korábban valamelyik közel-keleti országban harcoltak. A Szerbia felől érkező menekültek áradata sok esetben egyszerű civileket jelent, ellenben az Európai Unióból több száz olyan személy érkezhet, akik korábban valamelyik konfliktus-zónában harcoltak, vagyis potenciális terroristák.
A két határvonalat mérlegre téve egyértelmű, hogy az Európai Unióból esetleg érkező személyek jelentik a nagyobb fenyegetést. Esetleg, mert egyáltalán nem valószínű, hogy a Franciaországba vagy Spanyolországba "hazatérő" terroristák később Magyarországon jelennének meg. Ha mégis, arról viszont nem fogunk tudni, csak utólagosan, ha már megtörtént a tragédia. Határellenőrzés nélkül ugyanis az egyik pillanatban még Párizsban vannak, majd órákkal később Budapesten. A franciaországi eset pedig rámutatott, hogy a titkosszolgálatok képtelenek megakadályozni egy esetleges terrortámadást, nem tudják megvédeni az állampolgárokat. A schengeni övezet felé a határok lezárásával azonban ki lehet küszöbölni ezt a kockázatot.
Hídfő.net.ru | TerrorunióTerrorizmus, határok nélkül. Meddig még?
Hazánknak biztonságpolitikai szempontból most kiemelkedően fontos, hogy a pártok a bevándorló-kérdést ne országos szinten véleményezzék, hanem európai viszonylatban. Ha országos szinten tekintünk a bevándorlás helyzetére, háború sújtotta országokból érkező civileket látunk, akiknek eltérő társadalmi értékrendje gondot okozhat, de nem jelenthető ki, hogy terroristák lennének. Aki a háború idején a török határon át Szíriába utazott, közülük több száz személyről tudják a hatóságok, hogy a kormány ellen fegyveres harcot folytató csoportokban működött és valós harctéri tapasztalattal rendelkezik. Ezek a terroristák pedig azokból az országokból érkeznek, ami felé nincs határellenőrzés.
A bevándorlás valós korlátozása jelen helyzetben elsősorban azt jelentené, hogy le kell zárni a határokat az Európai Unió tagállamai felé, hogy a bizonyíthatóan terroristák ne mozoghassanak szabadon Madridból, Párizsból, vagy Bécsből Budapestre. Nem az Európai Unió állampolgárait kell kizárni, bőven elég, ha beutazási tilalmat vetünk ki minden olyan uniós állampolgárra, akiről tudható, hogy korábban a konfliktuszónában fegyveres szervezetekben harcolt, a nyugati hatóságok azonban valamilyen érthetetlen okból mindeddig nem tartóztatták le őket. Ha ez a biztonsági kockázat megoldódott, akkor lehet vitatkozni arról, hogy milyen politika legyen érvényben a menekültként érkező civilekkel kapcsolatban.
Ezen felül az sem egy utolsó szempont, hogy a kormány keleti nyitás politikája további biztonsági kockázatokat hozott létre. Az Ukrajnával közös határon van határellenőrzés, így kitudódott, hogy amerikai zsoldosok átlépték az ukrán-magyar határt. Az Európai Unió felől azonban annyi amerikai zsoldos érkezik, amennyi csak szükséges a "demokráciaépítéshez". Határ híján senki sehol nem ellenőrzi őket. 67 ezer amerikai katonát érintett az USA európai parancsnoksága által kiadott utasítás, miszerint szolgálaton kívül nem hordhatják az egyenruhát. Tehát a bevándorlás kérdése igen aktuális téma, éppen csak más szempontból, mint a politikai fősodor azt gondolja.
Belpolitikai viszonylatban viszont a bevándorlás kérdésének felemlegetése a kormánypártnak kedvez. A Fidesz megerősítheti a centrumban uralkodó pozícióját, miközben mindkét "szélsőséget" a periféria felé taszítja. A bevándorlás kapcsán egy populista, ám drasztikus lépéseket nem tartalmazó megközelítéssel a Fidesz a perifériára szorítja a baloldali ellenzéket, ami a bevándorlás korlátozásában egyáltalán nem érdekelt. Eközben pajzsként maga előtt tolja a jobboldali ellenzéket, ami kénytelen megfelelni saját szavazói radikálisabb elvárásainak, így a kormánypárt számára alkalmas eszközzé válik arra, hogy Brüsszel felé felmutatható legyen: a Fidesz bevándorlással kapcsolatos álláspontja egyáltalán nem radikális, hiszen van a Fidesztől jobbra egy másik, radikálisabb alternatíva.
A bevándorlás kérdése tehát jelenleg egy kettős hasznosítású politikai fegyver: a kormánypárt ezzel bebiztosítja saját pozícióját a politikai fősodorban, miközben a schengeni határok lezárása is bekerülhet a közéleti vitába. Utóbbira hamarosan szükség lesz, és a nemzetközi piacokon némileg kisebb gazdasági vihart kavar, ha Magyarország EU-határainak lezárása egyelőre nem az Európai Unióból kilépés, hanem a terroristakérdés miatt következne be.


http://www.hidfo.net.ru/2015/01/27/vitanapot-tartanak-bevandorlasrol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése