Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfőn azt mondta, az ukrán hadsereget elrettentő eszközként használja a NATO Oroszország ellen. "Lényegében ez nem egy hadsereg többé, hanem egy idegenlégió, egy a NATO által irányított idegenlégió, ami nem Ukrajna nemzeti érdekeinek szolgálatában áll." Putyin ezt szentpétervári egyetemi hallgatók előtt jelentette ki. "Más célokat szolgálnak, melyek Oroszország elrettentésének geopolitikai törekvésével vannak kapcsolatban, mindez azonban ellentétes az ukrán nép érdekeivel."
Hídfő.net.ru | Vlagyimir Putyin
Putyin megállapításait az amerikai vezetők nem is igyekeznek cáfolni, nemrég épp az amerikai pénzügyminiszter adott alapot arra vonatkozóan, hogy nem csak gazdasági és politikai, hanem más típusú eszközökkel is dolgoznak Oroszország ellen. Az ukrán válság kommentálásaként Jack Lew hétfőn kijelentette, hogy Washingtonnak "további eszközei" is vannak, hogy nyomást fejtsen ki Moszkvára. "Úgy gondolom, láthattuk, hogy a szankciók valós sokkot okoztak a gazdaságban. Vannak további eszközeink is. Nem fogom számba venni, hogy milyen eszközök ezek, de vannak további eszközeink." Az amerikai pénzügyminiszter egy brüsszeli konferencián mondta ezt.
Az orosz elnök szerint Kijev eközben nem mutat hajlandóságot arra, hogy békés megoldást találjon a válságra, és arra használta a tűzszünetet, hogy újra összevonja csapatait. "Sajnálatos módon Kijev visszautasította a békés, politikai eszközökkel történő rendezést."
A kormány eközben "vészhelyzetnek" nyilvánította a Donyeck és Luganszk régiókban történteket, és megemelte a készültség szintjét országszerte. Az utóbbi hetekben Kijev újrakezdte a háborút, és az újabb offenzívákban tovább nőtt a civil áldozatok száma. Január 13-ára a Donyeck régióban 13 civil halt meg, nyolc donyecki lakos az ukrán hadsereg rakétatámadásában vesztette életét, miközben a buszra várva álltak a megállóban. Mariupolt január 24-én vették tűz alá, a tüzérségi támadásoknak több mint 30 civil halálos áldozata volt, és megközelítően 100 sérültről tudni. Ugyanakkor a nyugati sajtó szerint a felkelők felelősek a halálesetekért.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/27/putyin-az-ukran-hadsereg-nato-idegenlegioja