Egy vezető amerikai politikai elemző szerint Washington felülvizsgálja Ankarával fennálló kapcsolatait, mivel érdekellentétek merültek fel a térségi politikában, és a török kormány amerikai-ellenes retorikája is "rontja a szövetségi viszonyt". Michael Werz a Hürriyet török napilapnak nyilatkozva egy "kiöregedett házassághoz" hasonlította az amerikai-török viszonyt, ami "már nem igazi szerelem többé". Az elemző szerint Washington felülvizsgálja a Törökországgal fennálló kapcsolatokat, mert "számos téren csalódniuk kellett".
Törökország továbbra sem engedi, hogy az amerikai légierő az Incirlik létesítményt használva indítson támadásokat szíriai célpontok ellen. Amerikai tisztviselők korábban arról nyilatkoztak, hogy a létesítmény átadásáról megállapodtak. A gyakorlatban azonban az amerikaiak állapodtak meg saját magukkal, mert török politikusok cáfolták, hogy a létesítmény használati jogai kapcsán bármi változás történt volna. Werz szerint ez az egyik oka annak, hogy a kapcsolatokat "felülvizsgálják".
Az elemző szerint egy másik ok, hogy Törökországot azzal vádolják, "nem tesz eleget az iszlám Állam elleni harc kapcsán tett vállalásainak". Törökország azonban már az amerikai vezetésű koalíció létrehozásakor nem vállalt semmilyen kötelezettséget ebben az "együttműködésben". Törökország ugyanis nem írta alá a koalíció céljait rögzítő szerződéseket (amiről a nyugati sajtó szintén elfelejtett beszámolni, ahogy a török-orosz gázüzlet dollárra vonatkozó részletéről, és Törökország eurázsiai csatlakozásáról is).
Werz elmondása szerint az amerikai politikusok most azzal vádolják Törökországot, hogy "félreértelmezik a török és amerikai tisztviselők által kötött megállapodásokat". Eközben a két ország viszonyában zavarokat okoz, hogy a török vezetők az amerikai hegemónia megtöréséről beszélnek, és Erdogan már állandó jelleggel amerikai-ellenes retorikát folytat.
Hídfő.net.ru | ErdoganErdogan - fordult a szélirány
"Legyen akár Hillary Clinton vagy egy republikánus elnök, arra számíthatunk, hogy a következő amerikai adminisztráció keményebb politikát folytat majd Törökországgal szemben mint most" - mondta. Werz szerint ez nem az amerikai és török vezetők közti személyes konfliktusra vezethető vissza, hanem, hogy Törökország a jövőben nem hajlandó a NATO térségi hídfőállása lenni.
Ankarában november végén összeült egy orosz-török kormányközi bizottság, ahol megállapodtak a Kék Áramlaton szállított földgázmennyiség sokszorosára növeléséről, valamint arról, hogy Törökország és Oroszország a kétoldalú kapcsolatokban átáll a nemzeti valuta használatára, vagyis megkezdik a dollár és euró kiszorítását. Az európai sajtó a dollárra és euróra vonatkozó részletek miatt hallgatott a történtekről, így hatalmas megdöbbenést okozott, amikor a megállapodást követően Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország kivonul a Déli Áramlat projektből, ehelyett Törökországon keresztül fognak Európába gázt szállítani.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/27/usa-es-torokorszag-kioregedett-hazassag