2015. január 27., kedd

Moldova nem csatlakozik az Európai Unióhoz

Nem igazak azok az állítások, miszerint Moldova a következő két-három évben az Európai Unió tagállamává válhat, a tagságról tartott szavazás pedig értelmetlen lenne - ezt nyilatkozta Marian Lupu, a moldovai Demokrata Párt elnöke.
Moldovában november 13-án zajlottak le az országgyűlési választások, ahol a legtöbb mandátumot a Szocialista Párt (25) kapta, azt követően pedig a Liberális Demokrata Párt (23). Őket követte a Kommunista Párt, ami 21 helyet szerzett a parlamentben, valamint a Demokrata Párt (19) és Liberális Párt (13).
Hídfő.net.ru | Moldova parlament
A szocialisták és a kommunisták Moldova eurázsiai integrációját támogatják és az Oroszországgal ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzését. A másik három párt - beleértve a Demokrata Pártot is - az EU-csatlakozást képviseli.
A nyilatkozat tehát azt jelenti, hogy az EU-barát pártok erős jelenléte ellenére sem valószínű, hogy az ország ténylegesen csatlakozna az Európai Unióhoz. Lupu elmondása szerint egy ilyen javaslatot értelmetlen lenne szavazásra bocsátani, mivel elutasítanák, nem lenne meg a többség az elfogadásához. A pártvezető szerint ennek tudatában az EU-párti politikusok nyilatkozatait sem lehet megbízhatónak tekinteni, mert az EU-csatlakozás megszavazásához nincs többségük a parlamentben.
Pénteken a LDP és a DP bejelentette, hogy létrehoznak egy szövetséget "Az európai Moldováért" néven, amihez a tervek szerint a liberálisok is csatlakoznak. Mindeddig azonban ez nem történt meg, mert a kormánypozíciók elosztását két hónappal a választásokat követően még nem sikerült letárgyalni.
A választásokat megelőzően, október 20-án Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy abban az esetben, ha a nyugati szövetségi rendszer kiterjeszti magát Moldovára, Oroszország el fogja ismerni független országnak a Dnyeszter Menti Köztársaságot. A területen jelenleg is több ezer orosz katona állomásozik békefenntartóként. A nyugati országok készülnek erre a forgatókönyvre, Ukrajna nemrég mozgósította a Nemzeti Gárdát a Dnyeszter Menti Köztársaság mentén, amit a világpolitikában mindeddig Moldova részeként ismertek el. A Szovjetunió összeomlását követően a Dnyeszter Menti Köztársaság azzal a feltétellel maradt Moldova része, hogy az ország külpolitikailag semleges marad. A feltétel megszűnése esetén a Dnyeszter-melléknek jogi alapja van a függetlenedésre, Oroszország pedig a nemzetközi joggal összhangban elismerheti az ország függetlenségét.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/27/moldova-nem-csatlakozik-az-europai-uniohoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése