A Független Görögök párt képviselője, Gabriel Avramidisz bejelentette, hogy Görögországnak geopolitikai fordulatot kell tennie, és a "nyugati szövetségesek" helyett az Oroszországi Föderáció felé kell fordulnia. A Független Görögök kormánypozícióban vannak, miután a Sziriza baloldali pártszövetség nyerte az országgyűlési választásokat, és elfogadták a Független Görögök koalíciós ajánlatát.
Hídfő.net.ru | Gabriel Avramidis
Avramidisz bejelentése egybehangzik azzal, hogy a párt vezetője, Panosz Kammenosz január 15-én Moszkvába látogatott, ahol találkozókat tartott a kormánypárt politikusaival, köztük Aleszej Puskovval, az Állami Duma külügyi bizottságának vezetőjével.
Emellett az orosz mezőgazdasági miniszter a választások előtt felajánlotta, hogy Görögország mentesülhet az orosz szankciók alól, ha kilép az Európai Unióból, mert a szankciók az EU egészére vonatkoznak, nem az egyes tagállamokra. Nyikolaj Fjodorov egyben arra is ígéretet tett, hogy amennyiben Görögország mentesül a szankciók alól, ez a következő 30 évben így maradna.
Oroszország emellett Görögországon keresztül építi meg a Déli Áramlat alternatíváját, ami Törökország-Görögország-Macedónia-Szerbia-Magyarország nyomvonalon szállítana gázt az Európai Unióba. A projekt megvalósulása esetén - tekintve a Görögországban alakuló helyzetet - hazánk lenne az első tagállam, amin keresztül az Európai Unióba jut az orosz gáz.
Ha Görögország valóban geopolitikai fordulatot tesz (amit nem egy kis párt javasol, hanem kormánypárt), hazánk számára is adódik egy ütőkártya az Európai Unióból kilépéshez. Ha az Európai Unió határai Magyarország déli és keleti határáról a nyugati határinkra kerülnek, és megkezdjük az eurázsiai átmenetet, nem kell kétszeres vámköltséget fizetnünk az energiára, viszont az Európai Unió földgázellátása szempontjából meghatározó pozícióba kerülünk. Abban az esetben a magyarországi kormány kezében lesz az a zsaroló-tényező, ami mindeddig az ukrán kormány kezében volt.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/27/fuggetlen-gorogok-geopolitikai-fordulat-kell