Petro Porosenko ukrán államfő szerint el kell törölni a kelet-Ukrajnában, november 2-án lezajlott választások eredményeit, mert azok alkotmányellenesek. Az elnöki szóvivő szerint november 2-án "pszeudo-választásokat" tartottak terroristák által kontrollált területeken, aminek eredményeit el kell törölni, és meg kell kezdeni az előkészületeket arra, hogy ott az ukrán törvényeknek megfelelő választásokat megtartsák.
Hídfő.net.ru | Petro Porosenko
Nem nehéz észrevenni az összefüggést, hogy Porosenko bejelentése egyenes következménye az amerikai kongresszus hatrozatának, ami a háború folytatására ösztönzi Kijevet, de eközben amerikai politikusok is kritizálják.
A Donyecki és Luganszki Köztársaság áprilisban nyilvánította ki függetlenségét Ukrajnától és a köztársaságok megalakulását, mivel nem ismerték el a Kijevben fegyveres puccs által hatalomra jutott kormányt. Az elszakadó köztársaságok májusban demokratikus népszavazással alapozták meg a függetlenséget, amit a szavazók abszolút többsége támogatott (80% körüli orosz többségű területekről van szó, tehát nem ukránok akartak kiszakadni Ukrajnából). November 2-án a két függetlenedő köztársaság országgyűlési választásokat és elnökválasztásokat tartott, ami nemzetközi megfigyelők bevonásával került megszervezésre.
Kijev és a nyugati országok nem ismerik el a választások eredményeit, mert az nem a számukra kedvező eredménnyel zárult. A demokratikus véleménynyilvánításra a nyugat katonai offenzívával reagált, ami kisebb gócpontokon a mai napig zajlik.
Mára a Donyecki és Luganszki Népi Köztársaság független államalakulat, diplomáciai küldöttségeik keresik az olyan országokat és politikai erőket, melyek készen állnak függetlenségüket elismerni és az alapvető államközi kapcsolatokat kiépíteni.
Minden bizonnyal felmerül a kérdés: miért olyan fontos, hogy a magyar politikai pártok ne a nyugati puccsistákat támogassák, hanem az elszakadó köztársaságok demokratikus önrendelkezését?
Luganszk és Donyeck többségi orosz lakosságú, tehát nem az ukrán lakosság egy része akart valamiféle "terroristáknak" köszönhetően elszakadni az országtól, hanem egy az adott területen többségi lakosságot jelentő nemzetiség. A helyenként 80%-ot meghaladó többségben lévő orosz lakosság számára egyértelmű volt, hogy az ukrán állammal ez a mesterséges közösség a továbbiakban fenn nem tartható.
Ahogy Ukrajna egy mesterséges állam volt, ugyanilyen mesterséges állam a mai Románia is. A közeljövőben eljöhet az az idő, amikor az erdélyi magyarság kerül ugyanilyen helyzetbe. A közeljövőben előállhat egy olyan helyzet, hogy Románia a térség egyetlen NATO-elkötelezett országaként elszigeteltségbe fog kerülni, és abban a helyzetben Moszkva és Budapest közt érdekegyezés alakul ki az erdélyi magyarság demokratikus önrendelkezésére vonatkozóan. A nyugati országok emiatt próbálják kontroll alatt tartani a magyar pártok "romániai" kapcsolatépítéseit, és az erdélyi magyar szervezeteket is kontroll alatt tartják. A magyar politikai pártoknak most arra kell törekednie, hogy ezt a kontrollt felszámolják. A magyar politikai pártoknak ki kell használnia ezt a lehetőséget, mert ha nem használják ki, méltatlanok arra, hogy vezetőik magukat politikusnak nevezzék.
Ha egy ilyen helyzet előáll, ebben az érdekegyezésben nagyon is sokat fog számítani, hogy azok a magyarországi politikai erők, akik segítségért könyörögnek, a közelmúltban hogyan viszonyultak egy kisebbségi sorba taszított, ám területi többségi orosz néprész elszakadási törekvéseihez. Aki a donyecki felkelőket támogatja, az idegen országokban rekedt magyarságot támogatja. Aki a kijevi kormányt támogatja, a magyarság demokratikus önrendelkezését állami pozícióból elfojtó kormányokat támogatja. Ilyen egyszerű a helyzet.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/06/ukrajna-valasztasokat-tartana-mas-orszagok-teruleten