Francois Hollande francia államfő előre be nem jelentett látogatásra érkezett Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyinnal személyes megbeszélést fog tartani a kialakult helyzetről. Hollande gépe már megérkezett a Vnokovo-2 reptérre, és az előzetes hírek szerint úgy tűnik, a két államfő a repülőtér épületében fog tárgyalást tartani. A Kreml megerősítette a hírt, az előre be nem jelentett látogatás viszont abból a szempontból érdekes, hogy a francia államfő napirendjében nem szerepelt a moszkvai út. Hollande kétnapos látogatást tartott Kazahsztánban, ennek végén a hazafelé úton tett kitérőként érkezett Moszkvába.
Az Amerikai Egyesült Államok hónapok óta nyomást gyakorol a francia kormányra, hogy ne adják át az orosz megrendelésre gyártott, Misztral típusú helikopter-hordozó hajókat. Jens Stoltenberg NATO főtitkár is hivatalos ajánlatott tett a hajók megvásárlására, azonban Franciaország a hajók átadásának megtagadása - szerződésszegés - esetén a NATO éves költségvetésének kétszeresét kellene kártérítésként kifizesse Moszkvának.
A kormány erőteljes nyomásgyakorlásnak van kitéve Washington részéről. Ebből a szempontból érdekes, hogy a moszkvai út nem volt benne a francia államfő napirendjében. Tekinthető egyfajta kiugrási kísérletnek; mivel az elnöki adminisztráció nem tudott róla, Washington nem is tudta megakadályozni a moszkvai utat.
Hídfő.net.ru | Francois Hollande

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/06/lezarulhat-misztral-ugy-hollande-moszkvaba-latogat