Megszakadtak a minszki tárgyalások. Hónapokkal ezelőtt az első fordulót Moszkva segítségével hozták össze nagy nehezen. Ott megállapodások köttettek, azonban főleg az ukrán hadsereg, de némely esetekben a DNK katonáinak köszönhetően a fegyvernyugvás nem történt meg. Napról napra érkeztek hírek az egyre növekvő katonai nyomásról, majd az ukrán támadás Debalcevóbol kiinduló offenzívába ment át. Jelentős harci gócpontok alakultak ki Luganszktól nyugatra a városba vezető autópálya vonalán, a Debalcevóbol kiinduló offenzíva területén, amelynek célja a szénbányák elérése lett volna, valamint Donyeck városától északra Gorlovka település környékén, ahol több alkalommal zajlott tank ütközet a DNK győzelmével.
A minszki tárgyalások megszakadásának konkrét okairól még nem érkeztek hírek, csak annyi, hogy az oda érkezett és ott tárgyaló katonai vezetők nem tudtak megegyezni, valószínűleg a határvonalakról, azok ellenőrzéséről, és a visszavonulási határvonalakról. Az is kérdés, hogy Angela Merkel kijevi látogatásának lehet-e bármilyen köze a tárgyalások félbeszakadásához, mivel annyi már napvilágot látott, hogy ott a német kancellárnő újabb ígéreteket tett Kijevnek.
A tárgyalások megszakadásának azonnal érezhető következményei lettek. Tegnap reggel az ukrán hadsereg több ponton hónapok óta nem látott tüzérségi támadást hajtott végre, de nem a milícia állásai ellen, hanem lakóterületek ellen. Lőtték Donyeck városát, Gorlovkát, Luganszkot. Nagy páncélos erő hagyta el Szlavjansz térségét, és indult el Gorlovka irányába (30 harckocsi, 20 páncélozott csapatszállító, 30 teherautó, 50 grad rakétás egység, és 10 nehézrakétás szállító). Húsz önjáró löveg érkezett Luganszktól északra. Harcok robbantak ki több településen, minden esetben tüzérségi előkészítés után tankokkal támadtak a milícia állásaira. Hasonló támadást hajtottak végre a donyecki reptéren az új terminál (romjai) ellen. Bevetették az Ajdar zsoldos csapatot is, valamint az újra feltöltött 79-es légi szállítású különleges egységet is. Összességében a déli területek kivételével teljes frontos támadást hajtottak végre. A támadás elindításában nem csak Merkel, de valószínűleg Obama döntése, miszerint az Afganisztánban maradt amerikai fegyverzetet átszállítják Ukrajnába és az ukrán hadseregnek átadják - szintén közrejátszhatott.
Az amerikaiak előretörése azonban nem csak katonai téren okoz gondokat. Tegnapi napon vészriadó volt a Zaporizsnaja atomerőműben. A hírekben arról tudósítottak, hogy a veszély elmúlt, de kiszivárgott információk szerint a sugárzás 14-szer nagyobb mint a megengedett. Az alternatív sajtó szerint a probléma oka állítólag az volt, hogy a kiégett fűtőelemek helyett - mivel Oroszországból nem tudtak venni - az USA szállított fűtőelemeket, amelyek nem megfelelőek az orosz tervezésű ukrán erőművekbe. Nem-hivatalos információk szerint több blokkot hosszabb időre leállítottak, és most 40%-on működik az erőmű.
http://www.hidfo.net.ru/2014/12/29/targyalasok-helyett-ujabb-offenziva-nuklearis-baleset-ukrajnaban

Ma délután Donyeckben bejelentették, hogy holtpontra jutott minden tűzszüneti tárgyalás Kijevvel! A bejelentés idején hallani lehetett a repülőtér új termináljának területére becsapódó latorgránátok robbanásait.
prr
Egész Donbassz területén növekszik a feszültség, és ma már nagyon sok helyen robbentak ki harcok az önvédelmi erők és a kijevi megszálló martalócok között.
Ma már ismét kaptak belövést Donyeck nyugati-északnyugati lakóövezetei is.
A repülőteret reggel óta lövi peszkiből a valcmanista latortüzérség.
Donbassz északi-északnyugati térségeiben is több helyen törtek ki összecsapások.
(Славяносербск)Szlavjanoszerbszk határában a (Северский Донец)Szeverszkij Donyec folyó mentén, valamint (Лопаскино)Lopaszkino és (Лобачово)Lobacsovo környékén.
(Станицa Луганскa) déli részeit délelőtt-délután ágyúzta Nyalókakirály hordája. A faluhoz ma kora délután újabb önjáró latorlövegek érkeztek.
(Валуйск)Valujszk határából a népköztársasági erők tüzérsége lőtte a valcmanisták állásait.
(Лопаскино)Lopaszkino és (Лобачово)Lobacsovo határában szintén a milicisták foglaltak tüzérségi állásokat, és építettek blokkposztokat a mai napon.
(Тельмановкa)Telmanovkából a zsoldostüzérség (Мирный)Mirnyijt lőtte ma délelőtt. Két helyi lakos belehalt, másik kettő súlyosan megsebesült.
(Старый Айдар)Sztarij Ajdarhoz a népkoztársasági erők kénytelenek voltak ma erősítést indítani, mert információk szerint mintegy 300 latoregyed, kb. húsz páncélossal közelít Sztarij Ajdar felé.
(Старобельск)Sztarobelszk központjában ma déli egy órakor felrobbant egy szemetes kuka. Egy ember, aki éppen szemetet öntött bele-meghalt. Valószínűleg egy korábban fel nem robbant lövedéket valaki beletett a kukába.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/29/donbassz-ma-8/