Franciaország azon döntését, hogy nem adja át az Oroszország számára gyártott Misztral helikopter-hordozó hajókat, nem lehet nyomásgyakorlásnak nevezni, inkább Franciaország geopolitikai gyengeségét mutatja - jelentette ki Dimitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy "De Gaulle forog a sírjában".
"Részünkről senki nem fogja komolyan venni azokat a magyarázatokat, miszerint egyes feltételek nem megfelelőek a hajók átadására. Nem tartjuk ezt nyomásgyakorlásnak, ez egyszerűen Franciaország geopolitikai gyengeségét mutatja." Rogozin a Rosszija24 TV-csatornának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "Franciaország beadta a derekát NATO-kollégái nyomásgyakorlásának. De Gaulle tábornok forog a sírjában."
A kormányfő-helyettes azt is hozzátette, hogy a francia gyártó nem tudott eleget tenni szerződésben tett vállalásainak, ami pereskedéshez vezet. "Mi továbbra is készen állunk átvenni a hajókat, de az ügyvédjeink is harckészültségben vannak. Ez nem Oroszország megbízhatóságáról, hanem Franciaország megbízhatóságáról szól."
Rogozin elmondása szerint azok az értesülések, miszerint a hajókat inkább harmadik félnek adják el, teljesen alaptalanok. "Egyszerűen gyakorlatilag kivitelezhetetlen" - mondta.
Hídfő.net.ru | Misztral Franciaország
A két ország 2011-ben írta alá a szerződést a Misztral hajók gyártásáról Oroszország számára. 2015-ben már a második hajót, a "Szevasztopolt" kellene átadniuk, azonban az első hajó, a "Vlagyivosztok" első tengeri tesztelésekor Franciaország bejelentette, hogy elhalasztja az átadást az egyre komplikáltabb nemzetközi helyzet miatt.
Az Egyesült Államok fokozott nyomást gyakorolt a francia kormányra, majd Jens Stoltenberg NATO főtitkár az USA nyomására hivatalos ajánlatot tett Franciaországnak a hajók felvásárlására. Ebben az esetben azonban a gyártónak a NATO éves költségvetése kétszeresének megfelelő összegű jóvátételt kellene fizetnie.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/29/rogozin-de-gaulle-forog-sirjaban-franciaorszag-gyengeseget-mutat