Kína blokkolja a Google levelezőrendszerének működését az ország területén - a Dyn Research internetfigyelő vállalat is megerősítette, hogy Kína területén néhány napja nem elérhető a G-mail. A vállalat szerint Kína IP-alapon blokkolja a G-mail rendszerét, december 26. óta.
E. Zmijevszkij, a Dyn adatelemző részlegének elnöke szerint Kína több különböző módon tudja blokkolni a külföldi tartalmakat, ezeknek legkegyetlenebb módja az IP alapú blokkolás, amivel minden, az adott IP címen elérhető tartalmat elérhetetlenné tesznek, nem csak magát a levelezőrendszert. A nyilatkozatot a Dyn Twitter-üzenetben szintén megerősítette, valamint a Google jelentéseiben is megfigyelhető a leállás, ami december 26-a óta tömeges leállást mutat Kína területén, miután december közepe óta kisebb akadozások voltak megfigyelhetőek.
Hídfő.net.ru | Google leállás Kínában
Kína hat hónappal ezelőtt már blokkolta a G-mail elérhetőségét, azonban a felhasználók továbbra is elérték azt harmadik fél bevonásával, pl. Outlook levelezőrendszer és Apple Mail használatával sokan továbbra is a G-mail rendszerén keresztül leveleztek.
Kína internet-információs hivatala 2010 óta rendszeresen fellép a nyugati online platformok ellen, a Google keresőszolgáltatásán kívül blokkolták már a Twitter és Facebook elérését is, mivel a közösségi média alkalmas politikai destabilizációra, kormányellenes tüntetések szervezésére.
A Google egyelőre nem kommentálta az értesülést, hétfőn a vállalat szingapúri központja még arról számolt be, hogy semmilyen problémát nem tapasztaltak a távol-keleti szolgáltatásaik működésében. A kínai külügyminisztérium szóvivője szintén azt nyilatkozta, nem hallott arról, hogy a G-mail blokkolva lenne. A tömeges leállás azonban a Google jelentéseiben látható volt.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/29/kina-blokkolja-google-levelezorendszeret