Lesen...

Ha már évvégi áttekintés, akkor rekordszámúra, hozzávetőleg 270 ezerre becsüli az Európába idén érkező illegális bevándorlók számát az Európai Unió külső határainak őrizetét összehangolni hivatott ügynökség, a Frontex, amelynek igazgatója elmondta, Olaszország és Görögország után Bulgáriába és Magyarországra érkeznek a legnagyobb számban.
Egyelőrw hazánkban a déli határrészek településeinek gyűlik meg velük a bajuk. Kb. másfél évvel ezelőtt megeresztettünk egy figyelmeztető cikket az Alföldön elhagyatott tanyák, beruházásnak álcázott "védett objektummá" nyílvánításáról, de akkor még nem nagyon hitt nekünk senki annak valódi céljairól. Na tessék, most itt vannak a tények. Menekült-táborok létesültek azokon a helyeken. Gil Arias Fernández az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban arról számolt be, hogy 2013-hoz képest két és félszeresére nőtt az Európába érkező illegális bevándorlók száma, és arra számítanak, hogy az idei adat csaknem kétszerese lesz az eddigi 141 ezres rekordnak, amely 2011-ben, az „Arab tavasz” évében született. A Frontex igazgatója a menekültek hazájában uralkodó bizonytalan helyzetnek és a Líbiához hasonló tranzitországokban hiányzó ellenőrzésnek tulajdonítja az illegális bevándorlók számának idei növekedését. Líbián keresztül különösen sokan vágnak neki az Európába vezető útnak a Földközi-tengeren keresztül.
Egy ilyen telep...valahol a Dél-Alföldön

Gil Arias Fernández szerint pár éve még fele-fele arányban érkeztek gazdasági, illetve politikai okokból a menekültek. Idén azonban 80 százalék közelében volt az utóbbiak aránya. Noha végleges adataik még nincsenek, az igazgató becslése szerint év végére meghaladja a 270 ezret az illegális bevándorlók száma. November végén 260 ezer volt. Ha ezek itt letelepedést is fognak kapni, akkor az Isten írgalmazzon lányainknak...
Gölöncsér Miklós