A bankok csak akkor tartják tisztességesnek az egyoldalú szerződésmódosítást, ha ezt ők csinálják és ők jutnak többletprofithoz. Ez kiderül a "szakértői", azaz gazdasági újságok és weblapok cikkeiből. A nyugati propagandát, tehát a gazdasági kizsákmányolást és elnyomást népszerűsítő, mentegető, jobb színben feltüntető sajtóorgánumok azt a minimális enyhítést is kifogásolják, amelyek a magyar gazdaságnak fellendülést ugyan nem, csak minimális túlélőképességet biztosítanak.
A meg sem vásárolt devizák után alkalmazott árfolyamrés eltörlése a bankok szerint felháborító. Az egyoldalú ellenőrizhetetlen kamatemelések jogának eltörlése is felháborító szerintük. Kérdés, hogy miért, de a bankok gondolkodását akárki nem értheti. A bankok elvárják, hogy a magyar ember megértse, sőt még bólogasson is hozzá, hogy az egyszer megkötött szerződéseket a bank a saját kedve szerint bármilyen mértékben módosíthassa. Egyébként miért is megkötni egy szerződést, ha a bank képtelen betartani a feltételeket? Miért is megkötni egy szerződést, ha a papír és az aláírás a bankok számára nem jelent semmit?
Hídfő.net.ru | HitelszerződésSokan aláírják - a bank pedig vagy betartja, vagy nem
Felháborítónak tartják, hogy a kormány tíz évre visszamenőleg mer beleszólni a bankok belügyeibe. Egyébként tényleg felháborító, hogy nem cselekedett azonnal, és a bankok ezt a devizahiteles fosztogatást a kormány tulajdonképpeni jóváhagyásával véghezvihették, és most is csak minimális intézkedéseket láthatunk. A kormány passzivitása miatt nyomorba süllyedt százezreket ez nem különösebben hatja meg.
Jóval nagyobb lépések megtételére lenne szükség, hogy a gazdaság és a társadalom visszanyerje erejét. A nyugati bankok mindegyikének kirúgása kezdetnek jó, ezt követnie kellene egy kis (és magyar tulajdonú) takarékszövetkezetek százaiból (esetleg ezreiből) álló rendszer kiépítésének, és az állami bank pozíciói jelentős megerősítésének. Ez biztosítaná, hogy a banki szolgáltatások piacán a lehető legnagyobb verseny és a legkisebb tőkekivonás jöjjön létre, magától létrehozná a lehető legjobb banki szolgáltatásokat és a gazdaság fejlődésének pénzügyi hátterét. Vagyis mindazt a biztonságot, amit a szocialista rendszer nyújtott és mindazokat a lehetőségeket, amiket a nyugati bankok elvettek és monopolhelyzetükkel visszaélve sosem akartak megadni. A mézesmázos átverésekből, ígérgetésekből, hazudozásokból és az adósrabszolgaságból bőven elég volt.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/29/liberalis-sajto-bankokat-vedi-az-allammal-szemben