Ukrajna jelentős erőfeszítéseket tett az ukrán válság politikai megoldását szolgáló minszki jegyzőkönyv megvalósítása érdekében, a gond az, hogy a szeparatisták és az oroszok nem tartják tiszteletben a megállapodást – mondta kedd reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség külügyminisztereinek tanácskozása előtt.
Az ülés az úgynevezett NATO-Ukrajna Bizottság megbeszéléseivel kezdődött. A kijevi kormány képviselőivel videokapcsolaton keresztül beszélnek a NATO-szövetségesek az ukrán kabinet keddi beiktatása miatt.
Stoltenberg közölte: a NATO azt várja Ukrajnától, hogy folytassa a reformokat, és a maga részéről mindent tegyen meg a minszki megállapodás megvalósításáért.
A norvég politikus hangsúlyozta: a szövetség elítéli az ország nemzetközi határainak, szuverenitásának és területi egységének megsértését, továbbá mind politikai, mind gyakorlati értelemben támogatja a volt szovjet tagköztársaságot, amire jó példa, hogy ma hivatalosan is létrejönnek az ország átalakítását támogatni hivatott úgynevezett célalapok.
Jens Stoltenberg felszólította Oroszországot és a kelet-ukrajnai fegyveres szakadárokat, hogy tartsák be a tűszünetet, Moszkvát pedig arra is, hogy vonja ki erőit Ukrajnából, és állítsa le a fegyveres szeparatisták támogatását.
A tanácskozást megnyitva a NATO-főtitkár közölte, hogy a nehéz körülmények dacára az ukrán választás sikeresnek tekinthető.
“Ukrajna a demokráciát, az egységet és az európai integrációt választotta” – jegyezte meg Stoltenberg, és szilárd támogatásról biztosította Kijevet a reformok megvalósításában.
“Támogatjuk, hogy Ukrajna szabadon dönthessen a jövőjéről, bármilyen külső nyomás nélkül” – szögezte le az észak-atlanti szövetség főtitkára. “Partnerségünk erős, és egyre erősebbé válik” – tette még hozzá.
A tanácskozáson a szövetségesek külügyminiszterei a szeptember eleji walesi csúcson született döntések megvalósítását is áttekintik.
“Egy változó világban fenn kell tartanunk a NATO erejét. Ma is és holnap is” – emelte ki a főtitkár és kitért arra is, hogy a szövetség keleti végein a NATO már most is megerősítette állásait. A főtitkár beszélt arról is, hogy 2016-ra megalakul a szövetség új “Spearhead Force” elnevezésű, 4000 fős gyorsreagálású, 48 órán belül bármelyik tagállamban bevethető egysége, de addig is arra számít, hogy a szövetség tagállamai átmeneti jelleggel is ajánlanak fel olyan csapatokat, amelyek rövid időn belül mozgósíthatók.
Ezt követően első alkalommal ülnek majd össze Brüsszelben azoknak az országoknak a képviselői, akik részt kívánnak venni a január 1-jén induló új afganisztáni nemzetközi misszióban, amely elsősorban az afgán erők felkészítését, kiképzését, támogatását szolgálja majd. A külügyminiszterek várhatóan ma hozzák meg a hivatalos döntést arról, hogy az Afganisztánnal kötött megállapodások birtokában a jövő év első napján elindulhat a küldetés.
(MTI)
Bal-Rad komm: Hát ekkora pofátlanság láttán csak csuklani lehet! Ezek szerint a Kijev által megrendezett “választás” – beleértve a törvényes és legitim ukrán kormány és elnök megpuccsolását – jogszerű volt, míg a donbasszi az nem!
Nyilvánvalóan a “szeparatisták” gyilkolják Donbassz határain túl a békés ukrán civiliket. Az sem lehet kérdéses, hogy a NATO Nyugat – Európa oroszok általi katonai inváziójának feltartóztatása céljából telepít katonai bázisokat – OROSZORSZÁG nyugati határaihoz! De ezért “…a szövetség keleti végein a NATO már most is megerősítette állásait…”
“…Egy változó világban fenn kell tartanunk a NATO erejét. Ma is és holnap is…” hörkentette a latorszövetség vezéregyede videoüzenetében. De ugyanezt Oroszország meg ne merje tenni, mert akkor…
Ám ha valahol felbukkan nemzetközi vizeken egy orosz halászbárka, vagy nemzetközi légtérben egy sárkányrepülő, az egész latorszövetség ájuldozik a rettenetes orosz fenyegetéstől!
Mert amit szabad a NATO – nak, az tilos Oroszországnak! Legalábbis a NATO – szerint!
Kész szerencse, hogy a Kreml nem így gondolja!