Érdekes fordulat zajlott le Moldovában, ahol mostanában fejeződött be a szavazatszámlálás. Miután a szavazatok gépi számlálása alapján az eurázsiai átmenetet népszerűsítő pártok nyertek volna, megkezdődött a szavazatok kézi újraszámlálása, amin egészen a feldolgozás legvégéig úgy tűnt, hogy az eurázsiai pártok alakíthatnak kormányt. Aztán az utolsó 13%-ban kiderült, hogy Moldovának mégis nyugatbarát kormánya lesz.
Tegnap estére az előzetes eredmények alapján nem volt kétséges, hogy a vasárnap tartott választások győztese a Szocialista Párt. A párt képviselői estére már ünnepelték a győzelmet, valamint az újságíróknak nyilatkoznak az elkövetkező törvénykezésről.
Igor Dodon pártvezető szerint a szocialisták első lépése az lesz, hogy népszavazást írnak ki az eurázsiai vámunióhoz csatlakozásról., és egyúttal visszavonják az Európai Unióval kötött megállapodásokat. A pártvezető szerint nem kérdéses, hogy az emberek meg fogják szavazni az eurázsiai átmenetet, hiszen ők mindvégig ezzel kampányoltak, és így kapták a legtöbb szavazatot. Második lépésként a parlament elé terjesztenének egy törvényt, amivel 20%-al emelnék a nyugdíjakat.
Hídfő.net.ru | Igor DodonIgor Dodon
Azt követően pedig a moldovai gazdák gondját kezdenék el rendezni, akik nem tudták eladni terményeiket az orosz piacra, és most követelik, hogy a kormány érje el Oroszországnál az importtilalom feloldását. "Tudjuk, hogy ellenfeleinket ezzel kellemetlen meglepetés éri. Meg fogjuk lepni őket, - de a következő intézkedésekről már a parlamentből nyilatkozunk. Mindenek előtt azonban szeretnék köszönetet mondani a választóknak támogatásukért és bizalmukért." - mondta a pártvezető, hozzátéve, hogy jó kampányt sikerült véghez vinni a legrosszabb körülmények közepette.
Az előzetes adatok szerint, a szavaztok 87%-ának feldolgozottsága alapján a Szocialista Párt 21,66%-ot, a Moldova Liberális Demokrata Pártja 19,21%-ot, a Kommunista Párt 18%-ot, a Demokrata Párt 15,82%-ot, a Liberális Párt pedig 9,35%-ot kapott a választáson. A részvételi arány 55,86%-os volt.
A későbbiekben azonban fordulatot vettek az események. 92%-os feldolgozottságnál az Európai Unióhoz csatlakozni akaró pártok kezdtek többségbe kerülni, a nyugati sajtó pedig elkezdte leközölni az "örömhírt". A feldolgozottság szintje mindössze 5%-ot emelkedett, ami éppen elég volt ahhoz, hogy kormányra csempésszék a nyugatbarát pártokat. A későbbi adatok szerint a nyugatbarát pártok 44%-ot kaptak és megkezdik a tárgyalásokat a koalíciós kormány megalakításáról. Az eurázsiai vámunióhoz csatlakozást támogató erők pedig kisebbségbe kerültek a törvényhozásban. Egyelőre úgy tűnik, Brüsszel-barát nagykoalíció lesz Moldovában: a liberálisok, a demokraták, és a liberális demokraták fognak kormányt alkotni, amivel megkezdik Moldova felvásárló piaccá alakítását.
Moldova végül a szociális kiadások emelése helyett a szociális kiadások megvonását és privatizációt kaphat. A helyzetet pedig árnyalja, hogy Moldova lakosságának 78%-a román, és miközben Románia csatolni akarja az országhoz Moldova egészét, a lakosság 14%-a ukrán és orosz, a Moldovából kiszakadt Dnyeszter Menti Köztársaságban pedig orosz csapatok állomásoznak. Mindeközben nem lehet figyelmen kívül hagyni a választási eredmények igen gyors megváltozását, ami hazai viszonylatban leginkább csak ahhoz hasonlítható, hogy az LMP hajszál híján, de mindig átlépi a bejutási küszöböt. Hajszál híján ugyan, de az eredmények kimutatták, hogy nyugatbarát kormány lesz.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/02/moldovaban-legrosszabb-forgatokonyv-valosul-meg