A kormány megszorító intézkedései ellen rendezett belgiumi sztrájk miatt leálltak a németországi és luxemburgi nemzetközi vasúti szolgáltatások, országszerte megzavarva helyi vasúti és autóbusz-szolgáltatásokat.
A hétfői sztrájk Kelet- és Nyugat-Belgium egyes részein arra kényszerítette Deutsche Bahn [DBN.UL] és Thalys vasúti szolgáltatókat, hogy töröljenek minden szolgáltatást Belgium és Németország között. A Luxemburgi vasúti üzemeltető CFL is azt nyilatkozta, nem fognak határon keresztüli vonatok közlekedni Belgiumba és onnan. A helyi közlekedést is súlyosan érintette a sztrájk, különösen Gent, Brugge és Liege esetében.
A legújabb fejlemény szerint a belga vasúti társaság NMBS/SNCB 24-órás sztrájkot tartott június 30-án a rossz munkakörülmények és az alkalmazottak alacsony létszáma ellen. Ennek megfelelően a társaság nem biztosított személyszállítási szolgáltatásokat az ország francia nyelvű Vallónia régiójában, és a holland nyelvű Flandriában is csak korlátozott szolgáltatás volt elérhető.
A sztrájkot a szocialista CGSP vasúti szakszervezet kiáltotta ki, és állítása szerint az új alkalmazottak felbérlése nem tart lépést a munkaerő távozásával. A leállás miatt törlésre került a nagysebességű Thalys szolgáltatás, amely Belgium, Franciaország, Hollandia és Németország összekötéséért felelős. Az Eurostar nagysebességű vasúti szolgáltatás szerint a Londonból Brüsszelbe tartó vonatok Lille-nél, egy Észak-Francia városnál leállnak. A szakszervezetek minden hétfőre regionális sztrájkokat terveznek egészen december 15-ig, amikor is egy egész napos országos akciót tartanak majd.
A Belgiumi kormány állítása szerint a nyugdíjreform és az egészségügyi és társadalombiztosítási költségvetés csökkentése szükséges a költségvetés egyensúlyba hozásához és a versenyképesség növeléséhez. Ugyanakkor a megszorítások főként az alacsony jövedelműeket sújtják.
Hídfő.net.ru | Belgium tüntetés
November elején Brüsszelben több mint 100 ezren tüntettek a megszorítások ellen, a tüntetők tömegei és rendőri erők közt összecsapások is kezdődtek. Belgium szép lassan elveszíti azt a mesterségesen kialakított képet, miszerint az Európai Unió szíve és a béke szigete lenne. A nyugati kormányok felszámolják a világháború után kiépített szinte összes szociális vívmányt, miközben láthatóan működésképtelen és közutálat által övezett kormányzási módszereiket továbbra is rá akarják kényszeríteni a kelet-európai országokra, többek között hazánkra is.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/02/folytatodnak-tuntetesek-az-europai-unio-mintaorszagaban