A vasárnapi népszavazás során a svájci szavazók úgy döntöttek, nem kötelezik az ország központi bankját az aranytartalék hazaszállítására és a valutatartalék 20%-ának fizikai aranyra váltására.
Nem kevesebb, mint a szavazók 77,3 százalék utasította el az ötletet, miszerint az ország visszatérne az aranystandard egy módosított változatához, és az ország pénzkínálata aranyhoz lenne kötve. A Neue Zürcher Zeitung nemrég megjelenítette az összes kanton eredményét, amik eredetileg saját hivatalos honlapjaikon voltak közzétéve. A „Mentsük meg a svájci aranyunkat" kezdeményezés, amiről a népszavazást kiírták, azzal a céllal született, hogy megtiltsa a Svájci Nemzeti Banknak (SNB) számára az aranytartalékok eladását, és arra kötelezte volna az intézményt, hogy Svájcban tárolja az aranytartalék egészét. Emellett az a javaslat is része volt, hogy az SNB az összes valutatartalék húsz százalékát aranyra váltsa.
Hídfő.net.ru | Aranyfrank
A szavazók a legnyugatabbi Vaud kantonban mutatták a leggyengébb, 17%-os támogatást, míg a legmagasabb, 33,3%-os támogatottságot a déli, olasz nyelvű Ticino kantonban érte el a kezdeményezés.
A Gold Switzerland weboldal szerint a kezdeményezés leszavazása miatt tovább folytatódik a svájci frank eurótól való függése, illetve gyengülhet is a nemzeti valuta. Ezen kívül a svájci gazdaságpolitika erősebben fog függeni az EU-tól, míg az emelkedő infláció magasabb árakhoz vezet. Sőt, az Egyesült Királyság és Kanada továbbra is a svájci arany mintegy 30%-át tárolja majd.
A Sunshine Profits cég, amely aranypiaci elemzéseket készít, úgy értékelte, hogy a „Mentsük meg a svájci aranyunkat” kampány Svájcot a világ harmadik legnagyobb aranytartalék tulajdonosává tehette volna, az Egyesült Államokat és Németországot követően.
A világ vezető aranybróker cége, a Gold Core kutatási igazgatója, Mark O’Byrne nyilatkozata szerint az arany iránti jelentősen növekvő kereslet nem csak globálisan növelné annak árát, hanem csökkentené a svájci frank eurótól való függését. Azt is hozzátette, az aranytartalékok hazaszállításának trendje árthat az Egyesült Államoknak, amely a 20. század óta tárol európai aranyat, valamint a dollár stabilitását is alááshatja.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/02/megsem-lesz-aranyfrank-svajciak-leszavaztak-kezdemenyezest