27 bank, többek között az OTP, az Erste, a K&H, a Raiffeisen, az MKB és az UniCredit indít pert a kormány ellen. A bankok a devizahiteles mentőcsomag ellen nyújtotta be keresetet a Fővárosi Törvényszékre, - a tárgyalás időpontját egy héten belül kitűzik, valamint a bíróság 30 napon belül köteles döntést hozni.
Ugyanakkor kijelenthetjük, hogy az ügyben jóval többről van szó, mint a bankok és a devizahitelesek ügyének elhúzódásáról, ami vagy a hitelfelvevők, vagy a bankok megsarcolásával végződik. Az Orbán-kormánnyal szemben minden érdekellentét során az eső kritika, hogy a párt központosítja az országot, és kezében van nem csak a törvényhozói, de a bírói hatalom is. Ilyen helyzetben egy pénzügyi érdekeltség, ha valóban eredményt akarna elérni a kormánnyal szemben, nem a hazai bíróságokhoz folyamodna, hanem nemzetközi bíróságon kezdeményezne eljárást a kormánnyal szemben. Nyilvánvalóan erre megy ki a játék - a bankok a hazai bíróságokon támadják a kormányt, hogy a keresetük elutasítása vagy számukra kedvezőtlen ítélet után nemzetközi bíróságra vihessék az ügyet, és egy nemzetközi hatalom kötelezze a magyar kormányt valamire.
Nem tekinthető logikusnak, hogy ha a párt törvényhozói hatalma meghoz egy törvényt, azt majd a párt bírói hatalma fogja eltörölni. Hacsak nem a bírói hatalom függetlenségének látszatát akarja fenntartani az Orbán-kormány, az ügynek az a fő mozgatórugója, hogy a bankok a nyugati hatalmak kezébe újabb jogi eszközt adjanak a kormány anyagi mozgásterének csökkentésére.
Bajnai Gordon koppenhágai látogatása óta számos olyan esemény történt, ami arra utal, hogy a nyugati hatalmi tömb a kormány anyagi mozgásterének csökkentésére törekszik. A nagyarányú államkötvény-visszavásároltatás, a nyugati szakértők nyilatkozatai, miszerint a kormány megszorító intézkedéseket lesz kénytelen hozni, a német és francia sajtó napi szinten megjelentetett publikációi Orbán nyugatellenességéről, a túlzottdeficit-eljárás újraindításának Damoklész-kardja, a kezdődő tőkekivonás, magyarországi bankok leminősítése mind egy irányba mutat. A nyugati hatalmi tömb lépéseket tesz, hogy a kormány anyagi mozgásterét csökkentse, - hogy rákényszerítse az Orbán-kormányt a népszerűtlen intézkedések meghozására, amit a Bajnai-féle radikális atlantista vonal felfuttatására tudnak felhasználni.


http://www.hidfo.net/2014/08/24/bankok-kormany-ellen-fordulnak